Kamerni duo iz Crne Gore: Krivokapić i Martinović nastupaju u Moskvi

Na stilski bogatom repertoaru su zahtjevna i probrana djela romantizma, impresionizma i dvadesetog vijeka, Tri romanse op.22 Klare Šuman, Sonate za violinu i klavir Kloda Debisija i Arona Koplanda te sedmi opus, duo za ovaj sastav Mikloša Rože
59 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Martinović, Vujadin Krivokapić
Bojan Martinović, Vujadin Krivokapić
Ažurirano: 06.03.2018. 11:19h

Nakon uspješne serije koncerata u Americi krajem prošle godine istaknuti crnogorski umjetnici i pedagozi Vujadin Krivokapić, violinista, i pijanista Bojan Martinović, nastupaju večeras prvi put kao kamerni duo pred moskovskom publikom.

Na stilski bogatom repertoaru su zahtjevna i probrana djela romantizma, impresionizma i dvadesetog vijeka, Tri romanse op.22 Klare Šuman, Sonate za violinu i klavir Kloda Debisija i Arona Koplanda te sedmi opus, duo za ovaj sastav Mikloša Rože.

Krivokapić je rođen 27.03.1976. godine u Dubrovniku, Hrvatska. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Školskom centru za muziku i balet ''Vasa Pavić'' u Podgorici u klasi prof. Vilija Ferdinandija.

Diplomirao je na FMU Beograd (Fakultet muzičke umetnosti) 1999. godine u klasi prof. Dejana Mihajlovića. Diplomski ispit je istovremeno bio i prijemni za magistarske studije, tako da je 2001. magistrirao takoođe u klasi prof. Dejana Mihajlovića na FMU Beograd.

Nakon toga, 2002. godine upisuje magistarske studije na Fakultetu za muziku Montreal (Faculte de Musique) u Kvebeku, Kanada, koji se nalazi u sklopu Montrealskog Univerziteta (Universite de Montreal) u klasi prof. Eleonore Turovsky. Magistrirao je 2004. godine.

Tokom studija je bio polaznik više kurseva u zemlji i inostranstvu (prof. Margaret Little, prof. Jean-Eudes Vaillancourt, Jean Francois Rivest)

Laureat je vise internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija dobijena od Montrealskog Univerziteta.

2008. godine angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi u klasi prof. Grigori Kraska. 2012. godine promovisan je u zvanje docent na predmetu Gudački instrumenti-Violina.

Do sada je ostvario značajan broj nastupa u zemli i inostranstvu, među kojima se izdvajaju solistički cjelovečernji resitali u salama: ''Claude Champagne'' u Montrealu, Lee Fondation Theatre u Singapuru, Musikverein i Haus der Musik u Beču, First Presbuterian Church u Trentonu, Barsinger Theatre u Lankasteru, velika scena CNPa i dr. Pored pomenutih, održavao je solističke resitale i nastupe u okviru kamernih sastava u: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Americi, Kanadi i Singapuru.

Nastupao je i sarađivao sa priznatim domaćim i stranim umjetnicima: Vili Ferdinandi, Julio Marić, Bojan Martinović, Boris Kraljević, Petar Garić, Ana Mihaljević, Gernot Winischhofer, Mariangela Di Giamberardino , Robert Margaryan, Elvira Misbakhova, Kateryna Bragina, Sung Hi Park, Luo Di.

Martinović rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom.

Tokom 2002. i 2003. usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjalučkom filharmonijom i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut - Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je međunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

2013. i 2014. u dva navrata držao je majstorske kurseve na Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”.

Tokom 2017. nastupao je u Italiji, Rusiji i Americi.

Dobitnik je nagrade CANU.

Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pijanističkog takmičenja “Manja”.

Snimao je za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore.

Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Piše i interpretira muziku.

Bonus video: