VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU

Šta akne, podočnjaci i crvenilo kože otkrivaju o zdravlju?

127 pregleda 0 komentar(a)
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2018. 12:14h

Od prevelike konzumacije alkohola naše lice će biti podbulo, blijedožute boje i na kraju naborano. No, alkohol nije jedina životna navika koja može štetiti ljepoti i zdravlju kože – stres, previše vježbanja, pa čak i promjena ishrane u vegetarijansku mogu se vidjeti na vašem licu.

Akne na bradi

Akne na bradi se često karakterizuju kao posljedica hormona. Većina žena prije menstruacije dobije akne baš na tom dijelu lica koji je posebno osjetljiv na podizanje nivoa hormona progesterona i testosterona.

Ako su akne stalna pojava na bradi, posjetite ginekologa jer se možda radi i o policističnim jajnicima. Za neke žene kontracepcijske pilule su efikasan način za vraćanje ravnoteže hormona i čišćenje kože.

Neka istraživanja pokazuju da ishrana bogata žitaricama, voćem i povrćem takođe može ublažiti hormonalne promjene koje dovode do akni.

Podočnjaci

Uzrok može biti i nespavanje, problemi s bubrezima te alergije ili ih jednostavno –imate. Natečenost lica i kapaka, tamni podočnjaci i vrećice ispod očiju ukazuju na potencijalne probleme s eliminacijom toksina iz organizma i tegobe s bubrezima i jetrom. Kako podočnjaci ne bi bili vidljivi svima. koristite prste kako bi lagano nanesite korektor na tamna područja, uključujući i šupljine između očiju i nosa. Pažljivo skidajte šminku s očiju kako je ne biste dodatno iritirali

Crvenilo

Kofein i nedostatak sunca koži će dati crvenkastu boju. Naime, previše kofeina može dovesti do dehidracije kože, pa ona izgleda crvenko i spaljeno.

Crvenilo koje se pojavljuje i nestaje je učestala hronična kožna bolest koja prvenstveno zahvaća lice – rosacea.

"Ako pritisnete crveni dio kože prstom i odmah pustite, crvenilo će prvo nestati, a zatim se brzo vratiti kako se krv vraća u to područje," kaže dermatologinja Hilari Boldvin, predsjednica američkog udruženja za akne i rosaceu.

Tokom vremena, mogu se pojaviti akne, koža može svrbjeti, a kapilari postati vidljivi. Ako crvenilo na vašem licu formira osip u obliku leptira i to preko vašeg nosa i obraza, trebali biste se testirati na lupus, autoimunu bolest koja uzrokuje upale na različitim dijelovima tijela, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas