Baković: Podgoričanin osumnjičen za dvostruko ubistvo

Baković je kazao da je Uprava policije Specijalnom državnom tužialštvu podnijela krivičnu prijavu protiv J.M. V.P. V.J. B.K. Ć.D. zbog krivičnih djela teško ubistvo i stvaranje kriminalnih organizacija
214 pregleda 97 komentar(a)
Enis Baković, Foto: Savo Prelević
Enis Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2018. 17:17h

Podgoričanin J.M. osumnjičen je za dvostruko ubistvo u Podgorici i za njim se traga, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, Enis Baković.

Kako pouzdano sazanje Televizija Vijesti riječ je o Marku Jovanoviću, koji je blizak kriminalnoj grupi Baranina Alana Kožara.

Podgoričani Radivoje Jovanović (42) i Miloš Šaković (31) ubijeni su u subotu na Trgu nezavisnosti oko 12 sati, u centru Podgorice.

Baković je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da su brzom i efikasnom radnjom službenika Uprave policije izuzeti svi materijalni tragovi na osnovu kojih je utrvđen identitet izvršioca ubistva.

„Radi se o J.M iz Podogorici i za njim se intezivno traga“, saopštio je Baković.

Prema njegovim riječima, na osnovu materijalnih dokaza utvrđeno je da je za sada N.N lice stvorilo kriminalnu organizaciju u kojoj su svi članovi imali jasne i precizne zadatke, a čiji je cilj bio vršenje teških krivičnih djela.

Baković je kazao da je Uprava policije danas je Specijalnom državnom tužialštvu podnijela krivičnu prijavu protiv J.M. V.P. V.J. B.K. Ć.D. zbog krivičnih djela teško ubistvo i stvaranje kriminalnih organizacija.

Televizija Vijesti pouzdano saznaje da je se među osumnjičenima nalaze još Dragoljub Ćetković i Kristina Brnović.

Odgovarajući na pitanje Televizije Vijesti, Baković je kazao da svi do sada prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni dio škaljarskog klana.

„Policijski službenici, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, preduizmaće sve dalje mjere i randje nautvrđivanju identiteta nalogodavca, odnosno stvaraoca ove kriminalne grupe“, poručio je Baković.

On nije isključio mogućnost da je ubistvo Šakovića povezano sa ubistvom Dražena Čađenovića koji je prošlog četvrtka stradao u eksploziji bombe u garaži na Rimskom trgu u Podgorici.

Podgorička policija uhapsila je ranije danas dvije osobe zbog sumnje da su povezane sa dvostrukim ubistvom koje se dogodilo u subotu u centru Podgorice. Kako Vijesti nezvanično saznaju u pitanju su Janko i Predrag Vukadinović iz Podgorice.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kazao je da dijeli zabrinutost građana zbog poslednjih događaja u Podgorici,i naglaiso da su angažovani svi raspoloživi kapaciteti kako bi se situaicja poboljšala i bila stabilna.

Nuhodžić je istakao da da rješavanje najtežih krivičnih djela nije lak zadatak, posebno kad se vrše na organizovana način.

On je rekao da je u obračunima važna i repsresija i poručio da će iskoristiti sva ovlašćenja da cjelokupan sastav Uprave policije bude u funkciji još olučćnijeg obračuna sa organizovanim kriminalom.

„Uvjeravam vas da država ima snage i da će stati na put i da nema kriminalaca koji su jači i mogu pobijediti državu“, poručio je Nuhodžić.

On je istakao da će policije nastaviti sa još jačim preventivnim aktivnostim.

"Značajno je i nadležni organi prekinu praksu potpisivanja sporazuma o priznavanju krivice sa kriminalcima, prihvatanja kaucija nakon kojih kriminlaci napuste Crnu Goru i postanu nedostupni crnogorskim pravosudnim organima, kao i praksu izricanja uslovnih ili minimalnih osuda“, rekao je Nuhodžić.

Ministar smatram da procesi koji se vode u odnosu na osoba iz organizovanog kriminalnog miljea moraju biti prioriteti i da se moraju efikasnije i brže rješavati.

Kako je rekao, poslednji događji su nastavak davno pokrenutih obračuna mafijaških grupa.

„Mi nastavljamo obračun i sa jednima i sa drugima. Država će pobijedi sve klanove. To mora uraditi u interesu svih građana“, poručio je Nuhodžić dodajući da se rezultati napornog rada brzo zaborave.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Vesko Damjanović, kazao je da Uprava policije u koordinaciji sa tužilaštvom intenzivirala borbu protiv kriminala i zajedničkim radom uspjela da rasvijetli ubistvo.

„U veoma kratkom roku predanim radom došli smo do rezulata koji su doveli do rješavanje ovog teškog krivičnog djela. Želim da odam priznanje policiji i tužilaštvu na ovom rezultatu“, rekao je Damjanović.

Borba protiv organizovanog kriminala, kao je rekao, nije samo problem u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona i šire.

Damjanović je istakao da nije jednostavan zadatak rješavanje krivičnih djela koje su proistekli iz sukoba organizovanih kriminalnih grupa, koji zahtijeva odgovor cjelokupnog sistema bezbjednosti.

„Policija, Tužuilaštvo i drugi u sistemu bezbjednost radiće još intezicnije i preduzećemo sve zakonom propisane mjere i radnje u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima kako bi se obezbijedio kontnuitet stabilnog bezbjednosnog ambijenta u državi“, zaključio je Damjanović.

Bonus video: