Đake će učiti na tri teme umjetničke kritike

Iz Muzeja su istakli da je bitno objasniti suštinu projekta, te da su teme koje će biti obrađene sa učenicima tokom projekta drugačije u odnosu na one koje su prekjuče najavljene
0 komentar(a)
škola umjetničke kritike, Foto: Narodni Muzej Crne Gore
škola umjetničke kritike, Foto: Narodni Muzej Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2018. 08:07h

Škola umjetničke kritike pod nazivom “Gledaj, misli, piši” koji realizuje Narodni muzej Crne Gore (NMCG) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, predstavlja dio muzejskog programa edukacije za 2018. godinu, saopšteno je iz NMCG.

Iz Muzeja su istakli da je bitno objasniti suštinu projekta, te da su teme koje će biti obrađene sa učenicima tokom projekta drugačije u odnosu na one koje su prekjuče najavljene.

“Projekat će se razvijati u tri dijela. Prvi je posjeta kustosa i predavača školama, gdje će se održati predavanja na tri teme: “Šta je umjetnička kritika”; “Pisanje o klasičnom umjetničkom djelu”; “Pisanje o savremenom umjetničkom djelu”. Predavanja će održati pozorišna kritičarka i knjževnica Nataša Nelević, i kustosi umjetničkog muzeja, istoričari umjetnosti Ana Ivanović i Miloš Marjanović. Drugi dio je posjeta učenika Muzeju uz predavanja, stručno vođenje kroz izložbe, i upoznavanje sa profesijama i radnim procesima u muzeju. Treći dio je mentorski rad kustosa i savjetovanje profesora likovne umjetnosti, filozofije i književnosti sa djecom, kako bi im pomogli u pisanju kritike o odabranom djelu/izložbi, za koji će učenici na raspolaganju imati mjesec dana. Projekat se završava dodjelom nagrada za tri najbolje napisane kritike, a o nagradama će odlučivati stručni žiri iz Muzeja”, ističe Natalija Vujošević, kustostkinja muzeja i inicijatorka projekta.

Ona je kazala i da projekat ima za cilj da podstakne mlade na veću i kvalitetniju uključenost i upućenost u praćenju kulture, podizanje i jačanje nivoa znanja o svim segmentima koji su neophodni da bi se stvarala zdrava kultura i društvo, kao i upoznati srednjoškolce sa profesijama koje učestvuju u kreiranju programskog života u muzeju i u oblasti vizuelnih umjetnosti uopšte.

Bonus video: