Meč šampiona za šahovske sladokusce

Od sjutra do 10. aprila u Podgorici, crnogorski i hrvatski velemajstori Nikola Đukić i Zdenko Kožul odigraće šest prijateljskih partija
85 pregleda 0 komentar(a)
Milan Draško, Nikola Đukić, Meč šampiona press, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Milan Draško, Nikola Đukić, Meč šampiona press, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2018. 10:02h

Ljubitelji šaha u Crnoj Gori od sjutra do 10. aprila u galeriji diplomatske kule „The Capital Plaza centra“ moći će da uživaju u “Meču šampiona”, između bivšeg prvaka Evrope, hrvatskog velemajstora Zdenka Kožula i crnogorskog šampiona Nikole Đukića.

Kako je saopšteno, prijateljski “Meč šampiona” igra se u cilju promocije šaha, i u sklopu najave amaterskog prvenstva Evrope u Nikšiću (u junu), te Evropskog školskog kupa, u oktobru u Budvi.

Kožul je, vjerovatno, najbolji hrvatski šahista svih vremena. Prvak starog kontinenta je postao na 7. Prvenstvu Evrope u Kušadasiju (Turska) 2006. godine, a 2004.godine na Svjetskom prvenstvu u Tripoliju (Libija) plasirao se među 16 najboljih.

Prošle godine se povukao iz reprezentacije, iako se nalazi na drugom mjestu hrvatske rejting liste, i kao selektor vodio je podmlađeni tim Hrvatske do najvećeg uspjeha ekipnog hrvatskog šaha - diobe trećeg mjesta na ekipnom prvenstvu Evrope. Trenutni rejting mu je 2611.

Selektor muške šahovske reprezentacije Crne Gore Milan Draško je podsjetio na veliki turnir “Investbanka 1989” i istinski podvig tada dvadesettrogodišnjeg Kožula.

"Poslije pet uzastopnih poraza na startu, pobjeđuje velemajstora Šorta, nakon toga gubi protiv svjetskog prvaka Garija Kasparova. Tada se dešava nešto veličanstveno. Kožul dobija preostale četiri partije na jednom od najjačih turnira tog doba. Tako počinje njegov uzlet koji kulminira titulom šampiona Evrope u turskom gradu Kušadasiju, 2006. godine", kazao je Draško.

Đukić je već desetak godina najbolji crnogorski šahista. Sedmostruki je prvak Crne Gore i pouzdana čelna tabla reprezentacije od momenta od kada se Crna Gora samostalno pojavljuje na najvećim svjetskim šahovskim smotrama. Postigao je niz značajnih pobjeda protiv igrača koji pripadaju samom vrhu svjetskog šaha i odlično nastupao na brojnim jakim međunarodnim turnirima širom Evrope. Na nedavnom prvenstvu Evrope postigao jedan od najboljih pojedinačnih rezultata osvojivši 33. mjesto sa perfomans rejtingom od 2681. Trenutni mu je rejting 2548.

"Veoma poštujem Kožula, očekujem veliku borbu. Prije 10 godina sam odigrao dva zanimljiva meča, protiv nekadašnjeg kadetskog prvaka Evrope i svijeta Borkija Predojevića i legendarnog Božidara Ivanovića. Ovakvi mečevi predstavljaju izvanrednu promociju crnogorskog šaha", rekao je Đukić.

Kako je saopštio Jovan Milović, kordinator Šahovskog saveza Crne Gore za međunarodne odnose, Kožul i Đukić će odigrati šest partija. U slučaju neriješenog ishoda, igraće se dopunske partije po ubrzanom tempu sve dok se ne dobije pobjednik.

Bonus video: