Naod Zorić: Monografija i izložba za 30 godina rada

Zorić je “Vijestima” rekao da je pripremio 34 platna, uglavnom većih formata i da ovo nije retrospektiva već obilježavanje 30 godina stvaralaštva
176 pregleda 0 komentar(a)
naod zorić monografija, Foto: Radomir Petrić
naod zorić monografija, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.03.2018. 09:22h

Izložbu slika i crteža akademskog slikara Naoda Zorića otvoriće večeras istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova, a u srijedu u 19 časova, na istom mjestu će biti upriličena promocija monografije ovog umjetnika, u izdavaštvu “Obodskog slova” iz Podgorice i “Štampar Makarije” iz Beograda.

Zorić je “Vijestima” rekao da je pripremio 34 platna, uglavnom većih formata i da ovo nije retrospektiva već obilježavanje 30 godina stvaralaštva.

Uvodni tekst kataloga potpisuje akademik Niko Martinović, saopštili su iz galerije. Martinović je o Zorićevom stvaralaštvu, između ostalog, zapisao da on nije “patron estetike definisane božanskom harmonijom i idealnim proporcijama”.

“Naprotiv, on demonstrira naglašene deformitete ili disproporcije u kreiranju likova, fokusirajući se na temat. Nastoji da žarom uobrazilje evocira prohujalo vrijeme i čovjekovu borbu sa sudbinom, i tako stvori umjetnost koja odolijeva vremenu“, piše Martinović ističući “mentalne slike”, sa “moćno prikazanim glavama i gotovo svagda degenerisanim rukama”.

Zorić je rođen 1968. godine u selu Đurđevića Tara. Odsjek za slikarstvo na FLU završio je 1993. godine na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića. Godine 1995. završio je postdiplomske studije u Beogradu, kod prof. Radomira Reljića. Član je ULUCG.

Bonus video: