Zabilježene morske priče na platnima

"Mene su kao primorsko dijete uvijek fascinirali more, njegova tišina, harmonija, plavetnilo i mir, plaže, morsko dno… To je neki paralelni svijet sličan nama, koji me i dan- danas inspiriše"
60 pregleda 0 komentar(a)
danijela stanković drobnjal, Foto: Radomir Petrić
danijela stanković drobnjal, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.03.2018. 09:23h

Akademska umjetnica iz Bara Danijela Stanković Drobnjak predstavila se sugrađanima samostalnom izložbom slika u galeriji “Velimir A. Leković”. Na šestom samostalnom nastupu, Stanković Drobnjak je izložila 23 rada iz ciklusa "Morske priče" u tehnikama ulje na platnu, akril i akvarel, a ova postavka je ujedno otvorila III “Kulturni kalendar” NVO “Novo i ljepše Sutomore”. Ističući da joj je velika čast što su njene slike otvorile ovogodišnji “Kulturni kalendar”, umjetnica je “Vijestima” kazala da “Morske priče” crpe inspiraciju iz njenog djetinjstva, “to je nešto što u svima nama ostavlja trag”.

"Mene su kao primorsko dijete uvijek fascinirali more, njegova tišina, harmonija, plavetnilo i mir, plaže, morsko dno… To je neki paralelni svijet sličan nama, koji me i dan- danas inspiriše", kaže sagovornica “Vijesti”.

U katalogu izložbe akademska umjetnica Violeta Bolmanović zapisala je da slikarka svoje likovne elemente postavlja u prostor vodenih arhetipova, “spajajući ih mitskim verzijama”, te da u prvi mah njeno slikarstvo zavodi bojama i figurama, “a prije svega ženom koja je ključ mnogih tajni”.

"Hrabra igra jakih kolora i širok spektar motiva multiplicirani su pristup slikarskoj zamisli sa vrlo izbalansiranim i veoma instančanim osjećajem mjere. Na njenim slikama dominira siguran potez kistom kojim sječe bjelinu slikarskog platna i popunjava je toplinom, ljubavlju i bezgraničnom životnom energijom. Upravo zato nema tematske monotonosti u njenim djelima i ne primjećuju se kompoziciona ponavljanja. To su slike pune pjesme, priče, tona, mirisa i harmonije", zapisala je Bolmanović.

Činjenica da potiče iz porodice pomoraca, jasno se odražava na tematiku djela Danijele Stanković Drobnjak. Ističući da su joj i otac i brat pomorci, ona je navela da je bilo neminovno da na svojim slikama predstavi život mornara, ali, i njihovih žena.

"Žena pomorca je primorana da skoro uvijek sama mora da se bori sa svakodnevnim problemima. Ta ženska lica na mojim slikama, to su u stvari meni najbliže osobe, moja majka i snaha, koje su u konstantnoj borbi sa takvim načinom života, a ja kao posmatrač kistom “ronim” kroz njihove živote. U svakom slučaju, meni će lajt motiv i u budućem radu biti more", dodala je sagovornica “Vijesti”.

Danijela Stanković - Drobnjak je 2002. diplomirala slikarstvo u klasi profesora Smaja Karaila na cetinjskom FLU. Samostalno je izlagala u Baru, Herceg Novom i Tivtu, njena djela su bila na kolektivnim izložbama u Nirnbergu i u sklopu Barskog ljetopisa. Članica je ULUCG od 2002. a radi u barskoj OŠ “Jugoslavija” kao nastavnik likovne kulture.

Bonus video: