"O miševima i ljudima" na Barskom ljetopisu

Režiser Dino Mustafić koji će raditi na ovoj predstavi za “Vijesti” kaže da je počastvovan ovim pozivom ističući da se “festival profilira u važan teatarski događaj. Mustafić je prošle godine bio angažovan u Crnogorskom narodnom pozorištu na predstavi “Zimska bajka”
81 pregleda 0 komentar(a)
Dino Mustafić, Foto: Boris Pejović
Dino Mustafić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.03.2018. 09:29h

Barski ljetopis najavio je novu predstavu, u koprodukciji sa podgoričkim Gradskim pozorištem, “O miševima i ljudima” po motivima istoimenog romana Džona Stajnbeka. Premijera je zakazana za 23. jul, u Baru, u okviru 31. izdanja ove manifestacije.

Režiser Dino Mustafić koji će raditi na ovoj predstavi za “Vijesti” kaže da je počastvovan ovim pozivom ističući da se “festival profilira u važan teatarski događaj. Mustafić je prošle godine bio angažovan u Crnogorskom narodnom pozorištu na predstavi “Zimska bajka”.

“Materijal na kojem ćemo se okupiti jedan je od najpotresnijih i najsnažnijih romana o životu. Jedinstvena priča koja dirljivo govori o istinskom prijateljstvu, očaju i beznađu ljudi za vrijeme velike depresije i krahu američkog sna '30. godina prošlog vijeka, ispričana jednostavno i emotivno, otvarajući mnoštvo pitanja koja nas se tiču na ljudskoj i socijalnoj razini. Ova vanvremenska priča čini ovaj roman revolucionarnim klasikom kojeg će sigurno biti izazov postaviti pred publiku”, kazao je Mustafić “Vijestima”.

Na pitanje da li će biti izazovno približiti radnju romana današnjoj publici u Crnoj Gori, Mustafić kaže da je roman svevremen i da će dramaturškinja Stela Mišković “uraditi dramatizaciju iz našeg egzistencijalnog impulsa i savremenih konvulzija kojim godine i mjesto radnje nisu važni jer se tiču svih vremensko-prostornih odrednica”.

“Steinbeckov roman naglašava vrijednosti sadašnjice, surovu realnost, potencijal radikalne politike i potrebu za društvenom i političkom promjenom u poretku koji je nepravedan prema drugačijim i različitim oko nas. Velika literatura ne treba aktueliziranje, ona je savremena svojim kvalitetom, tim prije jer se radi o romanu kojeg su čak pratile kontraverze zabranjenog štiva u svoje vrijeme. Veliko djelo poput ovoga uvijek ima snažni kritički potencijal u bilo kojem vremenskom i političkom kontekstu. Ima junake koji sanjaju bolji i mirniji svijet, zar to već nije blisko svakom čovjeku na Balkanu?!”, zaključuje reditelj.

Dramatizaciju i dramaturgiju predstave „O miševima i ljudima“ potpisuje Stela Mišković, za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, kostimografiju Lina Leković, a uloge će tumačiti: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Emir Ćatović, Dejan Đonović, Branko Ilić, Marija Đurić, Pavle Ilić i Božidar Zuber.

U saopštenju Barskog ljetopisa je istaknuto da se i ovom produkcijom afirmiše ideja o saradnji Festivala sa profesionalnim domaćim pozorišnim subjektima i angažmanu isključivo crnogorskih glumaca.

Bonus video: