Kevin Majer osvojio treće zlato za godinu dana, novo zlato za Dibabu

105 pregleda 0 komentar(a)
Kevin Majer, Foto: Beta/AP
Kevin Majer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2018. 22:29h

Francuski atletičar Kevin Majer osvojio je danas zlatnu medalju u sedmoboju na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Birmingemu. Do zlata je stigao s osvojenih 6.348 bodova.

Francuzu je ovo treće zlato u posljednjih godinu dana, nakon dvoranskog Evropskog prvenstva u Beogradu marta prošle godine i Svjetskog prvenstva na otvorenom u avgustu u Londonu.

Kanađanin Damjan Vorner osvojio je srebro, a za pobjednikom je zaostao samo pet bodova.

Na treći stepenik pobjedničkog postolja popeo se Estonac Majkel Ujbo sa 6.265 bodova.

Drugo zlato za Dibabu

Etiopska atletičarka Genzebe Dibaba osvojila je večeras zlatnu medalju na 1.500 metara.

Njoj je to drugo zlato u Birmingemu, pošto je prethodno bila najbolja i na 3.000 metara.

Dibaba je zlato na dvostruko kraćoj dionici osvojila s vremenom četiri minuta, pet sekundi i 27 stotinki.

Britanka Lora Mjur osvojila je srebro (4:06,23), dok je Siran Hasan iz Holandije stigla do bronzane medalje (4:07,26).

Ove dvije atletičarke osvojile su medalje i na 3.000 metara, s tim da je tada Holanđanki bila druga, a Britanka treća.

Moris najbolja u skoku s motkom

Zanimljivo je bilo takmičenje u skoku s motkom u ženskoj konkurenciji gdje se vodila velika borba. Zlato je na kraju osvojila Amerikanka Sandi Moris s preskočenih četiri metra i 95 centimetra.

Na drugi stepenik pobjedničkog postolja popela se Ruskinja Anželika Sidorova (4,85), dok je bronza otišla u ruke Grkinji Ekaterini Stefanidi (4,80).

Dominacija Amerikanaca na 60 metara

Američki atletičar Kristijan Kolmen osvojio je zlato u trci na 60 metara.

Kolmen je kroz cilj prošao za šest sekundi i 37 stotinki, što je novi rekord šampionata.

Srebrnu medalju osvojio je Kinez Su Bingtian (6,42 sekunde), a bronzu Amerikanac Roni Bejker koji je za pobjednikom zaostao sedam stotinki.

Pobjedu na 60 metara u ženskoj konkurenciji odnijela je Amerikanka Kedra Harison. Ona je do zlata stigla s vremenom sedam sekundi i 70 stotinki.

Srebro je pripalo njenoj zemljakinji Kristini Mening (7,79), a do pobjedničkog postolja stigla je i Holanđanka Nadid Viser (7,84).

Amerikanka i Poljak slavili na 400 metara

Američka atletičarka Kortni Okolo osvojila je zlatnu medalju u trci na 400 metara, a do najsjajnijeg odličja stigla je vremenom od 50 sekundi i 55 stotinki.

Srebrnu medalju osvojila je njena zemljakinja Šakima Vimbli (51,47 sekunde), dok je Britanka Ejlid Dojl bila treća (51,60).

U muškoj konkurenciji na 400 metara trijumfovao je poljski atletičar Pavel Maslak, koji je kroz cilj prošao za 45 sekundi i 47 stotinki.

Amerikanac Majkl Čeri okitio se srebrom (45,84 sekunde), dok je bronza otišla u ruke Deonu Lendoreu iz Trinidada i Tobaga (46,37).

Najbolje vrijeme u finalu imao je Španac Oskar Usiljos, 44,92 sekunde, ali je on nakon trke diskvalifikovan.

Kščot najbolji na 800 metara

Poljski atletičar Adam Kščot osvojio je zlatnu medalju u trci na 800 metara, a trku je završio za minut, 47 sekundi i 47 stotinki.

Srebrna medalja pripala je Špancu Saulu Ordnjesu, koji je kroz colj prošao za 1:48,01, dok je bronzu osvojio Britanac Ekiot Džajlis (1:48,22).

Venecuelanka najbolja u troskoku

Atletičarka iz Venecuele Julimar Rohas osvojila je zlato u troskoku.

Rohasova je bila dominantna i skokom od 14,63 metara u petoj seriji bila ubjedljiva na šampionatu u Birmingemu. Ujedno, to je bio i najbolji rezultat ove sezone.

Tri takmičarke koje su ostale iza nje su ostvarile svoje najbolje rezultate u karijerama, ali im to nije bilo dovoljno da ugroze olimpijsku vicešampionku iz Rio de Žaneira.

Srebrnu medalju osvojila je Kimberli Vilijams iz Jamajke skokom od 14,48 metara, a bronzanu Ana Peleteiro iz Španije, koja je imala osam centimetra slabiji rezultat.

Rumunka Andrea Panturoju ostala je bez medalje skokom od 14,33 metara, a iza nje su ostale Ketura Ordži iz SAD, Grkinja Paraskevi Papahristu, Viktorija Prokopenko, Tori Frenklin i druge.

U muškoj konkurenciji, zlato je osvojio američki atletičar Vil Klej, sa preskočenih 17 metara i 43 centimetra.

Srebro je pripalo Brazilcu Almiru dos Santosu (17,41 metar), dok je bronzu osvojio portugalski atletičar Nelson Evora (17,40).

Volšu zlato u bacanju kugle

Zlatnu medalju u bacanju kugle u muškoj konkurenciji osvojio je Tomas Volš sa Novog Zelanda.

Volš je u posljednjoj seriji ostvario rezultat 22,31 metar, čime je oborio rekord takmičenja.

Iza njega su ostali Njemac David Štrol i Tomaš Stanek iz Češke, koji su kuglu bacili 21,44 metra, a potom slijedi Darlan Romani iz Brazila rezultatom 21,37.

Bonus video: