AZLP ZAKLJUČILA

Policija nije smjela da saopšti lične podatke: Ugrozili su prava Sekulovića

Agencija će pokrenuti Inicijativu za vršenje nadzora kod MUP - Uprave policije zbog ogovaranja građanina Milinka Sekulovića
89 pregleda 7 komentar(a)
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Ažurirano: 03.03.2018. 20:28h

Uprava policije nije smjela da saopštava podatke o ličnom i porodičnom životu Nikšićanina Milinka Sekulovića (37), koji ih je optužio da su ga maltretirali,  zaključak je Agencije  za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Ta državna institucija će zbog toga pokrenuti Inicijativu za vršenje nadzora kod Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije, kazao je “Vijestima” predsjednik Agencije Muhamed Đokaj.

Tim za odnose sa javnošću Uprave policije je, prije dva dana, umjesto odgovora na pitanja “Vijesti” o postupanju dvojice policajaca iz Plužina prema Sekuloviću, dostavio reagovanje u kom su bili detalji iz ličnog i porodičnog života Nikšićanina, koji nemaju nikakve veze sa događajem  na koji su se  pitanja odnosila. 

U skladu sa Kodeksom novinara,  “Vijesti” nijesu objavile taj dio reagovanja, ali su ga proslijedile AZLP, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i zaštitniku ljudskih prava i sloboda. 

“U predmetnom reagovanju Savjet je prepoznao i određene elemente koji ukazuju na postojanje namjere da se kroz diskreditaciju građanina diskvalifikuje pisanje jednog medija, čime istup Uprave policije, sasvim nepotrebno, gubi na neutralnosti i objektivnosti”, ocijenio je juče Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je na jučerašnjoj sjednici konstatovao da se u reagovanju Uprave policije “prepoznaju  i elementi koji ne predstavljaju argumentaciju u vezi navoda u tekstu koji se demantuju, već se u reagovanju gubi logična veza sa temom”. 

“I  Uprava policije se bavi ličnošću građanina, njegovim karakterom i osobinama i pri tome iznose i navodna pitanja i događaje, nimalo bezazlene, iz njegovog privatnog života. Takav pristup Uprave policije je pogrešan i neprihvatljiv i neprimjeren za kredibilet policije ali i za poštovanje osnovnih ljudskih prava”, zaključeno je na sjednici Savjeta.

U zaključku naglašavaju da se Sekulović i njima obratio pritužbom, te da je taj predmet u toku.

Predsjednik AZLP, Đokaj, istakao je da se lični podaci, shodno članu 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, moraju obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, niti na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. 

On je rekao da   lični podaci, koji se odnose na zdravstveno stanje, shodno članu 9 stav 1 tačka 7, predstavljaju posebnu kategoriju ličnih podataka.

“Takozvanih osjetljivih podataka  koji se posebno označavaju i štite radi sprečavanja neovlašćenog pristupa tim podacima i mogu se obrađivati samo pod uslovima propisanim članom 13 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti,  jer bi njihovim objavljivanjem ili drugom nezakonitom obradom moglo doći do grubog kršenja prava na privatnost odnosno ugrožavanja ličnog i porodičnog života”, kazao je Đokaj. 

Sekulović je prije tri dana “Vijestima” ispričao da su ga maltretirali i tukli policajci iz Plužina Goran Vuković i Stanko Jokanović. Tada je kazao da je pokušao da se spali ispred stanice policije, jer su htjeli da montiraju dokaze. Policija je to demantovala, tvrdeći da je on u alkoholisanom stanju izazvao incident i vrijeđao policajce, tražio novac da ih ne prijavljuje, a potom i urinirao po policijskim prostorijama. 

Ombudsman će se baviti policajcima

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda  ispitaće da li su policajci iz Plužina prekršili prava Nikšićaninu Milinku Sekuloviću.

To je "Vijestima" odgovoreno iz kancelarije ombudsmana Šućka Bakovića.

"U vezi sa vašim pitanjima, obavještavamo vas da smo na osnovu teksta koji je u ND “Vijesti” objavljen 01.03.2018. sa naslovom “Nikšićanin htio da se zapali da ne zataškaju nasilje policije nad njim”, formirali predmet po sopstvenoj inicijativi", piše u odgovoru.

Dodali su da je saopštavanje detalja o životu Sekulovića, što je Tim za odnose sa javnošću Uprave policije učinio u reagovanju poslatom "Vijestima",  u primarnoj nadležnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Preporučujemo za Vas