Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata
0 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2018. 13:14h

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog crijeva i povećava stopu preživljavanja pacijenata oboljelih od te bolesti.

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog crijeva i povećava stopu preživljavanja ljudi oboljelih od te bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog crijeva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lješnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u prosjeku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dvije porcije (28 grama) orašastih plodova, zabilježeno je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata.

"Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne tjelesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog crijeva", rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije, prenosi B92.

Bonus video: