Naučnici tvrde: LSD-om protiv depresije, zavisnosti i stresa

8 komentar(a)
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2018. 19:14h

Neuronaučno istraživanje psihodeličnih droga kao što su LSD i psilocibin, koje još uvijek traje, sve više pokazuju njihov iscjeljujući potencijal.

U slučaju LSD-a, istraživači su napisali u nedavnom članku objavljenom u časopisu Science Reports, da moć iscjeljenja proizilazi iz sposobnosti droge da pomogne mozgu pacijenata da "poništavaju" veze koje uzrokuju trajne probleme mentalnog zdravlja poput depresije, zavisnosti i posttraumatskog stresnog poremećaja. Za ljude koji žive s hroničnom mentalnom bolešću, prilika za resetiranje mozga može im promijeniti živote, zabilježili su autori.

"Uopšteno sam zainteresovan za nove terapeutske alate koji mogu pomoći u liječenju psihijatrijskih poremećaja, posebno ozdravljenja od traume", rekao je dr. Selen Atasoi, glavni autor rada i postdoktorski istraživač u Centru za mozak i spoznaje na Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni u intervju za PsyPost.

"Osjećam da kao moderno društvo, obično nastojimo označiti i marginalizovati duševnu bolest umjesto da je vidimo kao prilično normalnu reakciju na ekstremne i nenormalne okolnosti."

Iscjeliteljski potencijal psihodeličnih droga

Atasoi i njegov tim koriste jedinstvenu tehniku snimanja mozga kako bi istražili kako bi LSD mogao pomoći ljudskom mozgu u liječenju mentalnih bolesti. Nedavna istraživanja povezivanja - teoretska karta svih veza u mozgu - sugeriše da mentalna bolest proizlazi iz neobičnih uzoraka povezanosti i da iscjeljiteljski potencijal psihodeličnih droga potiče od njihove sposobnosti izmjene tih veza.

U svojoj studiji o učesnicima na LSD-u, tim je koristio tehniku nazvanu "spojno-harmonsko raspadanje" kako bi pokazao načine na koje LSD mijenja veze između i unutar područja mozga.

Naravno, prije nego što doktori počnu razmišljati o propisivanju LSD-a za liječenje mentalnih bolesti, istraživači će morati utvrditi šta tačno uključuje neurološka reorganizacija koja se pojavljuje tokom psihodeličnog iskustva, koliko dugo traje, a možda najvažnije, kako to mijenja subjektivno iskustvo osobe dugo nakon što se učinci lijeka povuku, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: