Uspostavljeni mostovi kulutre Sjenice i Bijelog Polja

Članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije okupili su umjetnike vođeni idejom da stotu godišnjicu “Sjeničke konferencije”, događaj bitan za sve Bošnjake, obilježe na jedan umjetnički i duhovan način
103 pregleda 0 komentar(a)
sjenica bijelo polje izložba, Foto: Jadranka Ćetković
sjenica bijelo polje izložba, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.03.2018. 10:57h

Deset poznatih sandžačkih slikara izložilo je svoje radove u Bijelom Polju kroz koloniju „Sjenica 2017“, koja je preksinoć otvorena u galeriji Centra za kulturu.

Otvarajući izložbu glumac Izet Mulabegović je izražio želju da ova kolonija postane tradicionalna.

Članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije okupili su umjetnike vođeni idejom da stotu godišnjicu “Sjeničke konferencije”, događaj bitan za sve Bošnjake, obilježe na jedan umjetnički i duhovan način.

Selektor kolonije Medžid Fakić je objasnio da je cilj kolonije da odškrine kapiju umjetničkog ateljea Sandžaka i da raznolikim likovnim postupcima, idejama I tehnikama, prikaže jedan značajan dio umjetničkog bića.

“ I da kroz prizmu evociranja sjećanja na “Sjeničku konferenciju” očitava duh vremena koji motiviše umjetnike, pjesnike, naučnike, kazao je Fakić.

Umjetnik Belis Pojatić je kazao da je na svojim platnima pokušao da prikaže nešto autotentično, što će na najboljji način promovisati i ovjekovječiti Sjenicu.

Sjenica je ogromna inspiracija za umjetnike

Umjetnik Fakić je kazao da je ovo samo početak kulturne saradnje i uspostavljanaj mosotova kulture.

“Sjenica je područje sa bogatom istorijskom prošlošću, sa mnogo važnih datuma i iznad svega sa nevjerovatnim prirodnim ambijentom, kao što je Pešterska visoravan i Sjeničko jezero. Sve to predstavlja ogromnu inspiraciju za svakog umjetnika. Imali smo sreću da sedam dana provedem u toj idili i svu ljepotu prenesemo na platno, koju smo večeras Bjelopolcima i prikazali”, kazao je Fakić.

Bonus video: