Jedan pored drugog Bejkonov i Frojdov portret istog čovjeka

Bejkonov triptih, “Tri studije Džordža Dajera” iz 1966. godine, koji je prošle godine prodat na aukciji za 29 miliona funti, i Frojdov čovjek u plavoj košulji, naslikan 1965. godine, izloženi su u prostoru galerije Ordovas u Londonu, kao dio malog prikaza djela umetnika koji su bili dio “londonske škole”
74 pregleda 0 komentar(a)
Ford i Bejkon (NOVINA), Foto: Guardian
Ford i Bejkon (NOVINA), Foto: Guardian
Ažurirano: 01.03.2018. 09:43h

Dva portreta istog čovjeka, jedan intenzivan, uvrnut i iskrivljen; drugi miran, opušten i neoprezan, koje su izradili Frensis Bejkon i Lusijen Frojd, prvi put su se našla izložena jedan pored drugog.

Portreti Džordža Dajera nastali su otprilike u isto vrijeme, ali su upadljivo različiti i rasvjetljavaju jednog od najfascinantnijih umjetničkih prijateljstava prošlog vijeka.

Bejkon prikazuje Dajera, svog ljubavnika i muzu, sa mnogo seksualnog naboja, dok ga Frojd, naizgled, oslobađa svega toga.

“Lusijenova slika Džordž je način da mu se dâ malo prostora, distance i odmora od Frensisa Bejkona”, kaže galerista Pilar Ordovas, koja je poznavala Frojda. “Možete vidjeti Džordža Dajera koji je zadubljen, u svojim mislima i sa spuštenim gardom. Postoji nešto vrlo krhko u vezi sa njim. Portret koji je uradio Frensis Bejkon je potpuno drugačiji. Postoji to nasilje, a fascinantno je vidjeti kako su različiti”.

Bejkonov triptih, “Tri studije Džordža Dajera” iz 1966. godine, koji je prošle godine prodat na aukciji za 29 miliona funti, i Frojdov čovjek u plavoj košulji, naslikan 1965. godine, izloženi su u prostoru galerije Ordovas u Londonu, kao dio malog prikaza djela umetnika koji su bili dio “londonske škole”.

Smatra se da je Bejkon upoznao svog ljubavnika kada je Dajer, sitni lopov iz Ist Enda,provalio u njegovu kuću. Istina je, međutim, da su se upoznali u Soho pabu, kada je, prema Bejkonovom biografu Majku Pepiatu, Dajer prišao slikaru i veselo rekao: “Čini mi se da se dobro provodite, mogu li vas častiti pićem?” Zaljubili su se i Bejkon je mnogo puta naslikao Dajera. Njihov odnos je bio disfunkcionalan, podstaknut alkoholom i sadomazohističkim seksom i završio se u najtragičnijim okolnostima kada se Dajer ubio dva dana prije otvaranja Bejkonove veoma značajne retrospektive u Gran paleu u Parizu 1971. godine. Ovaj događaj progonio je Bejkona i imao je dubok uticaj na njegov rad.

Ordovas kaže da je veza između Bejkona i Dajera bila burna, ali da je ponekad pogrešno shvaćena. “Ljudi misle da je Džordž Dajer bio nasilan, ali, nakon razgovora sa Lusijanom, shvatatte da je bilo obrnuto”.

Bejkon i Frojd su bili gotovo nerazdvojni sredinom 1960-ih. Radili bi ujutro, ručali u “Wheeleru” i potom pili u “Colony Roomu”.

Frojd je uočio da Dajer ispašta zbog Bejkonovog intenzivnog temperamenta i odveo ga je kod svoje prijateljice Džejn, ledi Vilobi de Eresbi, na njeno imanje u Škotskoj. Dajer mu je tu pozirao za portret.

Na ovoj izložbi se takođe prvi put u Velikoj Britaniji našao nezavršeni autoportret Lusijena Frojda iz 2002. godine zajedno sa djelima Frenka Auerbaha, Leona Kosova, Dejvida Hoknija i RB Kitaja. Ordovas kaže da je “priča o navodnoj 'londonskoj školi'" priča o prijateljstvu i da je to ono što ova izložba istražuje.

Ova izložba može se pogledati u galeriji Ordovas do 28. aprila.

Bonus video: