Na Cetinju premijerno izveden komad "Apartman Savoja"

Predstavu o našem odnosu prema tradiciji i odnosu onoga što je bilo i što jeste danas, kako je kazao reditelj, kao i publika nakon premijere, uokvirili su glumci: Miloš Pejović, Momčilo Momo Pićurić i Ana Vučković. Ana je igrala savremenu djevojku Lenu i kraljicu Jelenu
183 pregleda 0 komentar(a)
Ana Vučković Apartman Savoja, Foto: Zetski dom
Ana Vučković Apartman Savoja, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 01.03.2018. 09:09h

Da je Cetinje zaista pozorište, vidjelo se na preksinoćnjoj premijeri odigranoj u snijegom zavijanoj prijestonici, jer publika je došla u svoje pozorište ne mareći za puteve do njega i aplauzom nagradila “Apartman Savoju”. Predstava je nastala po dramskom predlošku dvije forme, kratke priče “Punktiranje duše” Marije Čolpe i jednočinke “Apartman Savoja” Sandre Vujović, koje je reditelj Slobodan Milatović znalački stopio u priču odigranu na sceni Zetskog doma.

Predstavu o našem odnosu prema tradiciji i odnosu onoga što je bilo i što jeste danas, kako je kazao reditelj, kao i publika nakon premijere, uokvirili su glumci: Miloš Pejović, Momčilo Momo Pićurić i Ana Vučković. Ana je igrala savremenu djevojku Lenu i kraljicu Jelenu.

“Večeras sam zadovoljna zato što sam osjetila da je publika baš sve pratila. Srećna sam jer smo sačuvali ono što je u bivstvu istinsko i stvarno pozorište, nešto što je iskreno I mislim da je to publika osjetila. To je najbitnije. Da se osjeti iskrenost i da se osjeti nešto što predstavlja pozorište, što je kod nas konačno pozorište. Ova predstava je kao da se odjednom desi neka pjesma i to nije svakidašnje. Sklopile su se kockice. I mi smo bili iskreni, puni onog najljepšeg, nečeg za čim teatar danas žudi. Meni nije bilo teško odigrati dva lika. To je vrijeme u kome danas živim, to su generacije koje posmatram i donekle razumijem. Ipak, žao mi je što odbacujemo tradiciju i nekadašnje vrijednosti”, rekla je Vučković.

“Najvažnije mi je bilo to što smo djelovali kao škvadra, bilo je neke radosti, truda naravno. Premijera govori da danas ne možemo samo govoriti o rediteljskom pozorištu, o značaju dramaturgije, o značaju teksta. Sve se to podrazumijeva, ali pozorište ne može bez glumaca, u to ste se danas uvjerili. Oni su pobijedili i tekst i režiju i dramaturgiju. Ovo je njihovo veče, ovo je u slavu glumaca. Ovaj snijeg što večeras pada na Cetinju - pada da bi bio što veći praznik glume. Ovo troje glumaca su me iznenadili. Oni su uzeli sve u svoje ruke, vidjeli ste po reakcijama publike, tu nema prevare”, kazao je dramaturg predstave Božo Koprivica.

Bonus video: