Medojević: Tužilaštvo i Viši sud pomažu kriminalcima u bjekstvu iz Crne Gore

Ovakvi propusti u Specijalnom državnom tužilaštvu, smatra lider Pokreta za promjene, ne mogu se smatrati slučajnim
140 pregleda 25 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2018. 17:26h

Bjekstvo opasnog kriminalca Miloša Čujovica, kome tužilastvo i sud nijesu oduzeli putne isprave, je još jedno u nizu upozoravaljućih dešavanja koje ukazuje na osnovanu sumnju da u ovim važnim segmentima društva postoje korumpirane strukture koje pomažu kriminalcima da izbjegnu pravdu, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Optuženi haker iz Beograda Miloš Čujović Čujke, kog je Viši sud uz jemstvo pustio da se brani sa slobode, pobjegao je iz Crne Gore i za njim je raspisana nacionalna potjernica.

Kako Medojević podsjeća, Svetozar Marović, osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe, je još uvijek van domašaja pravde.

"Iskljucivo zbog propusta SDT Milivoja Katnića i Višeg suda, čiji je predsjednik Boris Savić, bliski saradnik Marovića, koji mu nijesu uzeli pasoš i nijesu ga poslali na odsluženje kazne i tako mu omogućili da pobjegne u Srbiju gdje sada biravi i gdje je nedostupan državnim organima Crne Gore. Jedan od šefova opasne organizovane kriminalne grupe poznate pod nazivom "kavački klan" Igor Božović je, takođe propustom SDT i Višeg suda pušten na slobodu, iako je morao biti zadržan zbog odsluženja druge zatvorske kazne, što je ovaj iskoristio i pobjegao iz Crne Gore", ističe Medojević.

Ovakvi propusti u Specijalnom državnom tužilaštvu, smatra Medojević, ne mogu se smatrati slučajnim, već postoji, kako je kazao, osnovana sumnja da su neki ljudi u SDT i Višem sudu dobili velike količine novca kako bi ovim "opasnim krimimalcima omogućili bijeg iz zemlje."

Dok sudsko vijeće Suzane Mugoše vec devet mjeseci drži oduzete putne isprave nevino optuženim liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, čime je onemogućena njihova međunarodna aktivnost, podsjeća Medojević, "opasnim osuđenim kriminalcima se pasoši ne oduzimaju, ne određuje se pritvor i omogućava se bjekstvo iz zemlje."

"Istraga o korupciji u SDT i Višem sudu nije realna i moguća sve dok su na čelu tih institucija Milivoje Katnić i Boris Savić, koji imaju očiglednu i objektivnu i subjektivnu odgovornost za propuste koji su doveli do bjekstva opasnih kriminalaca. U svakoj demokratskoj pravnoj državi poslije ovakvih skandala Glavni Specijalni Tužilac, Ministar Pravde i Predsjednik Vrhovnog suda bi podnijeli ostavke. U Crnoj Gori oni se ponose što su pomogli kriminalcima da pobjegnu. A korumpirana Briselska administracija ovakve frapantne dokaze o korupciji u tužilastvu i pravosuđu naziva napretkom u EU integracijama", zaključuje Medojević.

Bonus video: