"Socijalna i politička kriza stvara frustriranog građanina"

Gosti Petra Komnenića bili su Obrad Mišo Stanišić (DPS), Slaven Radunović (DF) i Ivan Vujović (SDP)
114 pregleda 0 komentar(a)
Načisto 1. mart, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Načisto 1. mart, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.03.2018. 20:54h

Tok emisije:

21:36 "Iznošenjem partijskih problema nećemo daleko stići", zaključio je Baletić.

21:34 U emisiju se uključio i Branko Baletić koji govori o potencijalu za promjene u Crnoj Gori.

21:30 Vujović navodi da "bi i jedni i drugi trebali da povedu računa o retorici".

21:26 Stanišić navodi da treba da odgovaraju svi koji su učetvovali u "policijskoj torturi".

21:22 Radunović navodi da "vidi kako se stvari kreću" i misli da će biti sve gore.

21:17 Radunović pita "ima li iko ko misli da se više miješa Rusija nego Amerika u unutrašnje stvari?".

21:15 Stanišić kaže da niko iz DPS-a ne želi da raskine odnose sa Rusijom, ali da "ne žele da se iko miješa u unutrašnje stvari Crne Gore"

21:14 Vujović pita koja je razlika kada nešto kažu predstavnici DF ili vjerski poglavari i predsjednik DPS-a. "To je ista retorika", smatra Vujović.

21:12 "Mi smo više puta rekli da je crkva jedno, politika drugo", kaže Radunović, "Ali oni koji imaju veliki društveni uticaj, da nemaju pravo da progovore, je pretjerivanje."

"Češće smo pod udarom od ovih koji su sa nama u opoziciji, a nemaju hrabrosti da se bore", kazao je Radunović

21:07 "Češće smo pod udarom od ovih koji su sa nama u opoziciji, a nemaju hrabrosti da se bore", kazao je Radunović.

21:03 "Sama optužnica protiv lidera DF-a je sramna, nemojte to povezivati sa optužbama vaših članova koji su priznali djela", kazao je Radunović Stanišiću.

21:01 "Kakvu poruku šalje sistem pojedincima na margini", pita Stanišića autor emisije.

20:58 Stanišić navodi da dio opozicije selektivno prilazi problemima. "Ne želim da bilo koga osuđujem, vjerujem institucijama da će i ovaj proces dovesti do kraja. Njima je sud pravičan kada ih oslobodi, vi selektivno kvalifikujete institucije..."

"Ne želim da bilo koga osuđujem, vjerujem institucijama da će i ovaj proces dovesti do kraja", kaže Stanišić

20:51 Radunović da im je bio cilj da "protestima uzdrmaju situaciju u Crnoj Gori". "Svakog dana smo manifestovali otpor, i to je bilo smišljeno. Htjeli smo da probodimo takođe opoziciju, koji su sa strane čekali da neko promijeni vlast."

Poslanik DF-a navodi da je Lekić odustao od volje da ide dalje. "U obavezi smo da podsjećamo i da se borimo za ispravljanje grešaka koje građanima smetaju", navodi on.

20:49 "Vi danas nemate institucije koje treba da spriječe ovakve potencijalno zapaljive situacije. Imate jednu ogromnu regresuju, bez obrzira što mi formalno idemo ka evropskim vrijednostima", kazao je Vujović.

20:45 Vujović navodi da se dominantno stiče utisak da niko nije kriv. "Naš problem se nalzi u Crnoj Gori i pokušaj da ga izmjestimo doživljava se kao pokušaj da potcijenimo građane", smatra Vujović.

"Naš problem se nalzi u Crnoj Gori i pokušaj da ga izmjestimo doživljava se kao pokušaj da potcijenimo građane", smatra Vujović

20:41 Autor emisije pita Stanišića ko je u medijima pominjao riječi "keruša, četnikuša".

20:39 Stanišić navodi da je "Đukanović meta i najveći krivac što je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata, NATO članica, i na dobrom putu ka EU".

20:37 "To filozofiranje iz ugla minorne stranke nije korektno. Treba da uvažite ljude koji glasaju za nas. Vi ne vrijeđate mene, nego 80.000 građana Crne Gore", odgovorio je Radunović Vujoviću.

20:34 Vujović kaže da se "kolo nasilja započelo početkom 90-ih". On dodaje da partije Radunovića i Stanišića ne žele da promijene situaciju.

20:31 "Vas najviše boli što je Crna Gora nezavisna, što je u NATO-u i što je priznala Kosovo", kazao je Stanišić Radunoviću. "Nijedna vlast nije vječna i ne treba da bude, ali građani treba da znaju kome predaju vlast", dodaje Stanišić.

20:30 "Neko koristi sve atribute država da bi se borio protiv drugog, a drugom samo ostaje retorika", prokomentarisao je Radunović tokom emisije "Načisto".

20:29 "Odgovornost svako ima kada su u pitanju ovakve stvari. Imamo je i mi, ali neuporedivo manje nego vlast", smatra poslanik DF-a.

20:26 Radunović navodi da donosioci odluka "ne mogu da siluju realnost i da se donose odluke protivno volji građana"."To frustrira ljude, ne možete da radite šta hoćete i budete poslije iznenađeni", navodi Radunović, "Moje kolege i ja koristimo oštru retoriku jer nemamo drugi izbor. Jedna politička elita se ponaša samo zadovoljavajući svoj interes ili interes stranih političkih sila koje ih održavaju.."

20:23 Radunović je kazao da je je poslije Drugog svjetskog rata bilo 45 napada na američke ambasade u svijetu. "Oni su navikli na ove stvari", navodi Radunović, "Kad saberete sve napade na ambasade, nije ih koliko na američke."

20:19 Stanišić dodaje da "svi ozbiljni ljudi proizvodnju treba da se zamisle". "Ne samo vlast treba da osjeća odgovornost, već i oni koji se s e zalagali da Crna Gora ne bude nezavisna, članica NATO... I opozicija treba da se zamisli. Treba da se okrenemo boljitku ove države, a ne opozicija da joj podmeće nogu"

20:14 Stanišić navodi da istraga u vezi ovog slučaja još traje, te da je osumnjičeni ostavio oproštajno pismo. "Nek svak radi svoj posao, Stej department je odao priznanje MUP zbog rada na ovom slučaju", naveo je ministar.

20:13 Stanišić navodi da se dosta toga pozitivnog uradilo u odnosu na prethodni period. "Treba da radimo na tome da se kriminalne grupe istrijebe", navodi on.

20:11 Vujović smatra da u Crnoj Gori da ovaj slučaj jeste specifičan zbog tragičnosti, ali je slučaj "teške socijalne i političke krize". "Stvara se jedan frustrirani građanin", kazao je Vujović.

20:09 Radunović navodi da bi se isto veče nakon napada trebala organizovati emisija u kojoj bi se analizirao slučaj. "Crna Gora nema kapaciteta da bude država po pitanju kadra", dodaje on, "Malo je stručnjaka u Crnoj Gori, treba svi da upregnemo moći kako bismo rijetko dolazili u ovakvu situaciju."

20:07 "Mislim da čovjek koji je to uradio nije htio da bude žrtava. Uradio je to kada tamo nije bilo ljudi", dodao je Stanišić.

20:02 Autor i voditelj emisije naveo je da je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odsustvo iz emisije opravdao "aktivnostima u vezi vanrednih situacija". Stanišić ocjenjuje da bi napad na ambasadu trebao sve da zarine, te da bi se trebali pronaći uzroci.

U novom izdanju emisije Načisto otkrijte u kojoj mjeri društvo oblikuje očajne pojedince? Kako je došlo do opšte regresije ambijenta u kome se neprestano crtaju mete? Da li su ovako dramatični događaji upozorenje svima?

Gosti Petra Komnenića su Obrad Mišo Stanišić, DPS, Slaven Radunović, DF, Ivan Vujović, SDP

Emisiju Načisto gledajte četvrtkom od 20.00h na TV Vijesti.

Bonus video: