Milačić i Batrićević oslobođeni: Nije bilo potrebe za reakcijom policajaca

Marko Milačić, Boban Batrićević, Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević i Aljoša Turović uhapšeni su tada dok su mirno protestovali zbog loše situacije u državi
784 pregleda 6 komentar(a)
Marko Milačić i Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Marko Milačić i Boban Batrićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2018. 12:41h

Osam demonstranata koji su u februaru 2014. sjedjeli na ulici i pravosnažno su oslobođeni optužbi za nepostupanje po naredbi policije o udaljavanju.

Marko Milačić, Boban Batrićević, Ninoslav Kaluđerović, Irena Delja, Danilo Mrvaljević, Miro i Milka Radević i Aljoša Turović uhapšeni su tada dok su mirno protestovali zbog loše situacije u državi.

Sudovi su zaključili da okrivljeni nijesu primjenjivali nasilje, niti su uništavali imovinu, te da nije bilo razloga za reakciju policije.

Sudije Višeg suda Boris Savić, Evica Durutović i Miljana Pavlićević potvrdili su odluku sudije Osnovnog suda Gorana Đukovića da su demonstranti protestovali u skladu sa članom 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLJP), koja je imala primat nad domaćim zakonodavstvom u ovom slučaju.

Članom 11 EKLJP se, između ostalog, omogućava ljudima da se okupe,izraze, diskutuju i zaštite svoje zajedničke interese...

Sudija Đuković ih je dva puta oslobađao, a Viši sud je ranije ukinuo presudu, konstatujući da prvostepeni sud nije dovoljno obrazložio svoju odluku.

Bonus video: