Izabrana maskota Olimpijskih igara u Tokiju, ime na ljeto

Organizatori su odlučili da djeca biraju maskote, jer tako žele povećati interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su i transparentnost izbora
113 pregleda 1 komentar(a)
Maskota Tokio, Foto: Reuters
Maskota Tokio, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2018. 10:59h

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koje će se održati od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, odabrali su maskote futurističkog izgleda koji podsjećaju na likove iz manga stripa, sa velikim, izražajnim očima, prenosi Hina.

Maskote su izabrala djeca iz japanskih osnovnih škola.

Likovi koji imaju plavi ili ružičasti dijamantni uzorak dobili su najviše glasova - 109.041. U julu, najkasnije u avgustu, maskote će dobiti imena.

Organizatori su odlučili da djeca biraju maskote, jer tako žele povećati interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su i transparentnost izbora.

Maskota plave boje namijenjena je za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za Paraolimpijske.

Pobjedničku maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Rjo Taniguči.

Guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je da su maskote "predivne" i pozvala javnost da zadrži "elan i entuzijazam" na manje od 900 dana od početka Igara.

Maskote Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti puštene u prodaju na ljeto ove godine, pokušaće će da postgbu uspjeh Suhoranga, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportista na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Prve igre koje su imale maskotu - skijaša Šusa - bile su ZOI u Grenobleu 1968.

Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinisijus, maskota Igara u Rio de Žaneiru 2016, koja je donijela zaradu od 300 miliona dolara.

Bonus video: