Posteri postavljeni u holu filozofskog fakulteta

Upoznavanje sa rok muzikom u periodu od 1986. do 1996. preko postera

„Period koji je obuhvaćen ovom izložbom je interesantan po više osnova. Radi se o periodu kada rok muzika prelazi u popularni pravac u svijetu i prihvata izazov u prilagođavanju tržištu muzičke industrije. Ograničenost dostupnih radova, ali i specifični grafički izraz koji je obilježio XX vijek, ovu izložbu je učinio jedinstvenom
1306 pregleda 0 komentar(a)
Posteri u holu FF, Foto: PrIvatna arhiva
Posteri u holu FF, Foto: PrIvatna arhiva

Zahvaljujući rok posterima postavljenim u holu Filozofskog fakulteta u Nikšiću studenti, ali i ostali, imali su priliku da od 20.decembra do 14.januara saznaju nešto više o rok muzici u periodu od 1986. do 1996.godine, ali i šta je to što je obilježilo grafički izraz tog perioda.

„Period koji je obuhvaćen ovom izložbom je interesantan po više osnova. Radi se o periodu kada rok muzika prelazi u popularni pravac u svijetu i prihvata izazov u prilagođavanju tržištu muzičke industrije. Ograničenost dostupnih radova, ali i specifični grafički izraz koji je obilježio XX vijek, ovu izložbu je učinio jedinstvenom.

Bilo je prikazano 40-ak postera iz tog perioda, a obuhvaćeni su  kakokultni rok izvođači, tako i neki manje poznati, ali grafički izuzetnovrijedni”, kazao je Peđa Zečević, direktor nevladinog udruženja “Sinteza” koje je organizovalo pomenutu izložbu u saradnji sa Studentskim vijećem Filozofskog fakulteta.

Marko Popović, povjerenik Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, kazao je da je namjera izložbe bila ne samo da studente, putem postera, upoznaju sa rok muzikom u pomenutih deset godina, već i da taj period uporede sa današnjim.

“Kod starijih posjetilaca smo pokušali da oživimo sjećanja na ta muzički sigurno ljepša vremena, kada se slušala kvalitetnija muzika, a svakako, kao što smo imali prilike da vidimo, i grafički izraz je bio neuporedivo kvalitetniji”, kazao je Popović.

Izložba se organizovala u okviru projekta „Uhvaćeni tonovi“ koji je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD finansira Evropska  unija,  a  sprovodi   Program  Ujedinjenih  nacija  za  razvoj  (UNDP). U  Crnoj  Gori,   ReLOaD  program  sprovodi  se  u  partnerstvu  sa  opštinama  Nikšić, Tivat,  Kotor,  Pljevlja  i  Podgorica.

Preporučujemo za Vas