Program pozorišta pratilo 40.000 hiljada gledalaca

Uspješna godina za Nikšićko pozorište

Direktor Zoran Bulajić ukazao je na raznovrsnost pozorišne, filmske i muzičke produkcije koje pozorište njeguje
900 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićko pozorište je prošle godine kroz redovne mjesečne repertoare iz tri produkcije, pozorišne, filmske i muzičke, realizovalo 130 programa, a ostvarenu programsku koncepciju pratilo je oko 40 hiljada gledalaca, kazao je “Vijestima” direktor te ustanove Zoran Bulajić.

Izložbom “Crnogorska pozorišna povijest”, koja je osim predstavljanja u matičnoj kući imala i pet predstavljanja u ostalim gradovima u Crnoj Gori, obilježili su dva značajna jubileja, 135 godina nikšićke pozorišne tradicije i dvije decenije postojanja i rada JU Nikšićko pozorište, a uspješno je realizovano 16. izdanje Međunarodnog festivala glumca, koje je, prema riječima Bulajića, bilo jedno od bogatijih i sadržajnijih izdanja posebno označenih žanrovskom osobenošću.

“Iz pozorišne produkcije na večernjoj sceni izvedeno je 17 predstava sa 28 izvođenja, računajući i 11 gostovanja sa predstavama iz sopstvene produkcije, dok je na dječjoj sceni izvedeno 13 predstava sa 24 izvođenja”, kazao je Bulajić, podsjećajući da su realizovali dva premijerna projekta, predstave „Gospodska krv“ i „Kraljević i prosjak“ koje su, kako je istakao, “već doživjele solidan postprodukcijski život”.

Zoran Bulajić
Zoran Bulajić(Foto: Svetlana Mandić)

U okviru muzičkog programa organizovano je 20 koncerata, a Crnogorski simfonijski orkestar je, na zadovoljstvo publike, nastupio tri puta, dok je filmski program obilježen sa prikazivanjem 25 filmova, kroz 29 projekcija.

“Tradicionalno se nastavlja odlična saradnja Opštine Nikšić i Nikšićkog pozorišta sa Crnogorskom kinotekom i Delegacije EU, a posebno bih istakao manifestaciju ‘Dani evropskog filma’ koja se u Crnoj Gori realizuje već pet godina, a u Nikšiću se prikazuje cjelokupni repertoar manifestacije tako da je i ove godine publika imala priliku da odgleda deset filmova iz evropskih država vrhunskih produkcija njihovih kinematografija”, kazao je direktor Pozorišta.

Iz oblasti likovne umjetnosti i literature organizovano je šest izložbi i promocije, a sa drugim subjektima iz oblasti kulture sa lokalnog nivoa, uključujući i NVO sektor, u Nikšićkom pozorištu su realizovana još 23 programa.

Bulajić nije zaboravio i da pomene izdavačku djelatnost Nikšićkog pozorišta koja je, pored pomenute izložbe kojom su obilježena dva jubileja, redovno objavljivala časopis “Pozorište” kao i biltene tokom Međunarodnog festivala glumca.

“I u ovoj godini nastavićemo redovnu produkciju iz tri repertoara sa sadržajima od deset do 15 programa mjesečno. Planiramo takođe realizovati dva premijerna projekta, jedan na večernjoj i jedan na dječjoj sceni, a tu je i 17. izdanje Međunarodnog festivala glumca. Izdavačka djelatnost će nastaviti sa redovnim objavljivanjem časopisa ‘Pozorište’, a po mogućnosti objavićemo zbirku dramskih tekstova mladih autora ili neku od publikacija sa pozorišnom tematikom”, najavio je Bulajić.

Ova godina je značajna i za Baletsku školu “Princeza Ksenija” koja slavi 20. godina postojanja, a koja u Nikšiću ima odjeljenje. “Već pet godina se u Pozorištu održava nastava klasičnog baleta Baletske škole ‘Princeza Ksenija’. Nastavu redovno pohađa i učestvuje u produkciji ove baletske škole 40 polaznica uzrasta od četiri do deset godina. Baletska škola će obilježavajući jubilej upriličiti posebne sadržaje producirajući ponovo jedan od baletskih spektakala”, istakao je Bulajić.

Pozorište broji 44 zaposlena od kojih su četiri glumca što, prema riječima direktora, doprinosi profesionalizaciji ustanove.