JEDAN OD NAJVEĆIH ZNALACA NAŠEG JEZIKA

Počeli „Ljubišini dani” u Budvi

Sačuvati od zaborava lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), političkog, društvenog i kulturnog poslenika, zadatak je kojem je, kroz različite programe i aktivnosti, JU Muzeji i galerije Budve godinama posebno posvećena
100 pregleda 1 komentar(a)
Amfilohije , Budva, Foto: Vuk Lajović
Amfilohije , Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.02.2018. 09:18h

“Stjepan Mitrov Ljubiša jedna je od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji, ne samo za Budvu, nego i mnogo šire. On je jedna od onih ličnosti koja se sjedinjuje s ličnošću Petra Drugog, Lovćenskog Tajnovidca. Nema nikakve sumnje i sa Vukom Karadžićem, kao i sa našim najvećim znalcima jezika i sa narodnim tribunima”, kazao je mitrpolit crnogorsko-primorski Amfilohije juče, otvarajući u Budvi manifestaciju kulture “Ljubišini dani”, posvećene očuvanju lika i djela književnika i političara, znamenitog Budvanina i Paštrovića.

Potpredsjednik Opštine Veselin Marković ocijenio je da je riječ o jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti.

Sekretarka u Ministarstvu turizma Sandra Đurbuzović ocijenila je da, iako je davno književna istorija Ljubiši dala izuzetno značajano mjesto u književnom kanonu južnoslovenskih jezika, razbijajući sve dileme između književnog i folklornog statusa djelova njegovog opusa, ovakvi naučni skupovi dodatno potvrđuju književnu i kulturnu aktulenost cjelokuponog djela Stefana Mitrova Ljubiše.

Direktorka JU Muzeji galerije Budve Lucija Đurašković naglasila je da grad bez kulture u prošlosti jedva da se može nadati kulturi u budućnosti.

“Naša savremena kultura upravo proishodi iz dijaloga sa prošlom, a u prebogatoj istoriji i kulturi Budve Stefanu Mitrovu Ljubiši pripada sasvim posebno mjesto”, istakla je.

Na naučnom simpozijumu "Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija" doprinos tumačenju i razumijevanju Ljubišinog djela daće učesnici iz Srbije, BiH i Crne Gore: akademici Zlata Bojović i Nenad Vuković, profesori Vida Ognjenović, Duško Pevulja, Marko Nedić, Radmilo Marojević, Marija Letić, Gojko Čelebić, Valentina Pitulić, Siniša Jelušić, Miodrag Jovanović, docent Vladan Bartula, doktori nauka Milijana Simonović, Zoran Živković i magistri Božena Jelušić, Milun Lutovac i Perivoje Popović. Simpozijum će se odvijati kroz četiri tematske cjeline, prve dvije bile su predviđene za juče u Modernoj galeriji u Budvi, a treća i četvrta u Spomen domu "Reževići" u Reževićima, odnosno u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu, danas. Za juče je bilo predviđeno i predstavljanje novog izdanja Ljubišinog djela "Skočidjevojka", koje je priredila doktorka Mila Medigović Stefanović, a objavila beogradska "Prosveta". Na predstavljanju knjige u budvanskoj Modernoj galeriji govorila je Vida Ognjenović i Božena Jelušić, odlomke čitala dramska umjetnica Radmila Knežević, a moderatorka je bila književnica Stanka Radjenović Stanojević.

Tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani“održava se u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, a uz podršku Opštine Budva, lokalne turističke organizacije, javnih preduzeća...

Sačuvati od zaborava lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), političkog, društvenog i kulturnog poslenika, zadatak je kojem je, kroz različite programe i aktivnosti, JU Muzeji i galerije Budve godinama posebno posvećena.

Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“, koji se održavaju u 140. godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše, kao i u Evropskoj godini kulturne baštine (2018) sadržajan je, raznovrsan i bogat, i obuhvata tri glavna segmenta: dvodnevni međunarodni naučni simpozijum, predstavljanje knjige i otvaranje dokumentarne izložbe.

Preporučujemo za Vas