Zašto "špijun kriminalaca" nije odmah priveden?

"Aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su u toku. Kada te aktivnosti budu završene, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena"
793 pregleda 27 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Vlada Crne Gore
Slavko Stojanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.02.2018. 21:31h

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović neće da objasni zbog čega cetinjska policija nije 20. februara uhapsila Mila Ivaniševića (31) nakon što su ga pretresli i udarali, ako ih je, kako tvrde, pratio i ometao da uhapse Sava Lipovinu.

Stojanović nije odgovorio “Vijestima” ni na pitanje da li je protiv Ivaniševića tog dana podnijeta krivična ili prekršajna prijava i ako jeste za koje krivično djelo ili prekršaj.

Ivanišević tvrdi da su ga načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Miloš Vučinić i njegov podređeni Ratko Popović 20. februara, oko šest sati ujutro izvukli iz automobila, oborili na asfalt i držali ga tako desetak minuta, udarali ga i govorili mu da je špijun kriminalaca. Nakon toga, ostavili su ga na ulici i odvezli se automobilom. To su zabilježile nadzorne kamere kuće koju Ivanišević obezbjeđuje.

“Vijesti” su dva dana kasnije pitale Upravu policije o primjeni sile prema Ivaniševiću. Umjesto odgovora, Uprava policije 23. februara poslala je saopštenje u kome tvrde da je Stojanović naložio načelniku CB Podgorica Jovici Rečeviću da hitno utvrdi odgovornost Vučinića zbog nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o tome.

Tada su saopštili da Ivanišević obezbjeđuje “bezbjednosno interesantno lice Miloša Đuričkovića” i da je dvije noći zaredom pratio službenike cetinjske policije koji su učestvovali u pripremi i realizaciji hapšenja Lipovine, osumnjičenog za pokušaj ubistva dvojice sugrađna.

“S obzirom na to da službenici nijesu mogli obavljati službenu radnju, morali su se udaljiti i sprovoditi na drugi način operativno pokrivanje. M. I. je svojim radnjama ometao policijske službenike u vršenju službene radnje, kao i obezbjeđivao vozilo S.L., koje je bilo parkirano ispred kuće koju koristi M. Đ. Kuća koju koristi S. L. se nalazi u blizini kuće M. Đ.”, saopštili su 23. februara iz policije.

Objasnili su da je Vučinić bio uključen u realizaciju te akcije, ali i zašto je primijenio fizičku snagu prema Ivaniševiću:

“U cilju sprečavanja pružanja otpora i ometanja sprovođenja službene radnje. Takođe je obezbijeđen i nesmetan prolaz službenicima OB Cetinje i PJP u cilju lišenja slobode S. L.”

Juče su “Vijestima” odgovorili da još utvrđuju Vučinićevu odgovornost:

“Aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su u toku. Kada te aktivnosti budu završene, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena. Iz tog razloga nismo u mogućnosti da detaljnije odgovorimo na Vaša pitanja”, odgovorili su iz Tima za odnose sa javnošću UP, na pitanja poslata Stojanoviću.

Ponovili su da je direktor Uprave policije “nakon upoznavanja sa činjeničnim stanjem, u petak, 23. februara 2018. godine, naložio Rečeviću da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti Vučiniča”:

“Zbog počinjene povrede službene dužnosti - nezakonite upotrebe sredstava prinude, kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude. Načelnik Vučinić je sredstva prinude primijenio 20. 02. 2018. godine prema M. I. (31) iz Cetinja”, piše u odgovoru.

Stojanović nije odgovorio da li će zbog tog slučaja i prebijanja trojice muškaraca u centru Podgorice, ispitati odgovornost načelnika CB Podgorica Jovice Rečevića. Rečević je neposredno nadređen Vučiniću, a posredno i petorici pripadnika Interventne jedinice, osumnjičenih da su nezakonito primijenili silu nad trojicom građana nedavno u Njegoševoj ulici u Podgorici.

Bonus video: