Advokatska komora: Država da omogući advokatima da rade bez pritiska i straha za život

"Apsolutno smo ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje, kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost", navode iz Komore
185 pregleda 11 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Savo Prelević
Zdravko Begović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2018. 11:31h

Advokatska komora Crne Gore zahtijeva od nadležnih državnih organa da u što kraćem roku rasvijetle slučaj paljenja auta podgoričkog advokata Velibora Markovića.

"Zapaljeno vozilo Markovića još jedna je potvrda da su advokati izloženi svakodnevnim pritiscima i fizidkim napadima od strane nasilnih pojedinaca", navodi se u saopštenju predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića.

Dodaje se da je ovaj čin istovremeno "napad na advokaturu, kao nezavisnu i samostalnu profesiju".

"Apsolutno smo ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje, kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost, na najbolji mogući način. Podsjećamo cjelokupnu crnogorsku javnost, da su u nekoliko navrata advokati fizički napadani u sudnicama i ispred zgrade suda, te da su u vise navrata i zapaljena njihova vozila. Što sve upuiuje na potrebu da se unaprijedi zakonska regulativa, kako bi se ovakvi napadi, koji su u posljednje vrijeme učestali, preduprijedili i adekvatno zakonski sankcionisali", zaključuju se.

Bonus video: