Poslije treninga užina je obavezna

0 komentar(a)
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2018. 10:00h

Da li poslije završetka vježbanja u teretani ili na otvorenom uopšte nemate apetit ili poželite da odmah nešto pojedete?

Ako spadate u prvu grupu, možda bi trebalo da razmislite o svojim navikama, jer izbjegavanje hrane poslije treninga može nepovoljno da utiče na ostvarenje vašeg cilja da izgubite poneki kilogram i zategnete tijelo.

Različiti su razlozi za izbjegavanje hrane odmah poslije treninga.

Neki smatraju da će na taj način poništiti sav trud koji su uložili kako bi liniju dotjerali do savršenstva, a nekima se, jednostavno, ne jede. Za gubitak želje za hranom kriv je grelin, hormon apetita, čiji se nivo poslije vježbanja smanjuje (ponekad su potrebna i tri sata da bi se vratio u normalu).

Zato je važno da se, ipak, počastite užinom, kako ne biste ubrzo osjetili preveliku glad.

Preporuka je da u roku od jednog sata od završetka treninga pojedete bananu, jabuku ili parče sira. Možete i da popijte jogurt ili malo čokoladnog mlijeka. Važno je da obnovite energiju tako što ćete unijeti malo ugljenih hidrata i proteina.

Na taj način isplatiće vam se sav onaj znoj koji ste ostavili na strunjači ili nekoj od sprava u teretani, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas