NOVO ISTRAŽIVANJE

Kurkuma efektivnija u otklanjanju bolova od klasičnih tableta

0 komentar(a)
Kurkuma, Foto: Shutterstock
Kurkuma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2018. 16:14h

Kurkuma je efektivnija u otklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju koje je sprovela italijanska farmaceutska kompanija Velleja Research.

Dr. Franćesko di Piero, autor studije, kazao je kako je nakon tri sedmice korišćenja kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osjećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete. Za razliku od tableta, konzumiranje kurukume nema negativnih efekata.

"Studija ukazuje na to da bi lijek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno analgetsko sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne tjelesne aktivnosti", rekao je Di Piero.

Istraživači vjeruju da kurkuma pomaže u liječenju upalnih stanja pa i artritisa, raka i srčanih oboljenja.

Bivši igrač i direktor ragbi kluba u Londonu Angus Stjuart koristi ovu terapiju u okviru koje pije dvije tablete na bazi kurkume dnevno. Kazao je kako se osjeća mnogo bolje dok vježba te da se brže oporavlja.

U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovina je liječena tabletama protiv bolova, a polovina tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obje grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne ljekove imala dosta probavnih smetnji.

Istraživanje je objavljeno u evropskom izdanju žurnala Medical and Pharmacological Sciences, prenosi klix.ba.