Korak po korak do ruskog giganta

“Mislim da je Dnamo mašta svakog sportiste, ovo je klub sa velikom istorijom, ovdje su uslovi za rad mešu boljima u Evropi, ovdje je sve posvećeno rezultatu. Svaki trener i sportista moraju da zadovolje potrebe kluba, ako želis da budes dio Dinama, moraš znanjem, umijećem, radom i zalaganjem da daš svoj maksimum”, ističe Sjekloća
204 pregleda 0 komentar(a)
dinamo odbojka, Foto: Vcdynamo.ru
dinamo odbojka, Foto: Vcdynamo.ru
Ažurirano: 26.02.2018. 08:50h

Ivica Sjekloća, 40-godišnji Cetinjanin, već je 14 godina sportski internacionalac, uglavnom u Rusiji, i u odbojci.

On je čovjek iz sjenke, ali se njegov rad vidi na terenu, jer je njegov posao da fizički pripremi ekipu za sezonu i obaveze, koje su u profesionalnom sportu sve veće.

Korak po korak, od ženskog odbojkaškog kluba Zarecje - Odincovo, preko Ural – Ufe, Rabite iz Bakua (Azerbejdzan), ženske odbojkaške reprezentacija Rusije i Lenjingradke iz Sankt Peterburga, stigao je u moskovski Dinamo, jedan od najvećih ruskih klubova, sa izuzetnom odbojkaškom sekcijom.

“Došao sam tri mjeseca prije kraja sezone 2016/17, krajem februara, sa zadatkom da podignem fizičku spremnost na veći nivo. U prvenstvu Rusije smo zauzeli drugo mjesto i odmah potpisali ugovor za tekuću sezonu”, kaže Sjekloća.

Dinamo je sportski gigant u Rusiji. Odbojkaški klub bio sedam puta prvak države, čak 14 puta drugoplasirani. Na evropskoj scen osvajao je Kup pobjednika kupova i CEV kup (2012. i 2015), a ima vicešampionski naslov Lige šampiona (2010).

U Dinamu su igrala velika imena svjetske odbojke – Vladimir Grbić, Roman Jakovljev, Stanislav Dinejkin, Pavel Abramov, Andrej Jegorčev, Dante, Bartoš Kurek, Dejvid Li…

“Mislim da je Dinamo mašta svakog sportiste, ovo je klub sa velikom istorijom, ovdje su uslovi za rad mešu boljima u Evropi, ovdje je sve posvećeno rezultatu. Svaki trener i sportista moraju da zadovolje potrebe kluba, ako želis da budes dio Dinama, moraš znanjem, umijećem, radom i zalaganjem da daš svoj maksimum”, ističe Sjekloća.

Da u Dinamu radi dobar posao govori i to što je ostao jedini član stručnog štaba koji nije promijenjen nakon slabog starta sezone.

“Ostao sam na zahtjev igrača, kojima dugujem veliku zahvalnost. Samim tim sam prihvatio na sebe jos veću odgovornost da odgovorim svim njihovim zahtjevima na planu fizičke pripreme. U mojoj ekipi nema povrijeđenih, niko se ne žali na koljena, leđa, ramena…Igrači mi vjeruju, zajedno se krećemo ka istom cilju”, napominje Sjekloća, naglasivši da u Dinamu, kao i u svakom velikom klubu, on, kao glavni čovjek za fizičku pripremu, ima pomoćnike - doktora, fizioterapeute i masere.

“U profi sportu je sve jako prosto. Igrač, prije svega, mora da bude zdrav, a zdrav može da bude jedino ako je pravilno doziran treningom i suplimentacijom, ako vodi sportski zivot i vjeruje u sistem i ljude oko sebe. Jedino takav sportista moze da odgovori tehničko-taktičkim zahtjevima koje nameće sport”.

Rusija je specifična zbog toga što se mnogo vremena provodi na putovanjima. Ogromno prostranstvo, udaljenost gradova, ritam utakmica – sve to utiče na pripremu igrača.

“Prvenstvo Rusije je najjače u Evropi, a igramo i Ligu šampiona. Od sedam dana, najmanje dva, a ponekad i četiri, smo u putu, tako da imamo veoma malo vremena za treninge. Ali, svi mi koji smo u ovom sistemu, razumijemo kako on funkcioniše i na tu vrstu problema, malo ko obraća pažnju”, napominje Sjekloća.

On je od 2015. godine i član stručnog štaba vaterpolo reprezentacije Crne Gore, sa kojom je bio drugi na Evropskom prvenstvu, učesnik Olimpijskih igara.

Nastaviće saradnju sa Vladom Gojkovićem i ovog ljeta.

“Razgovarao sam sa Vladom, ostaću u našem nacionalnom timu. Biću potpuno posvećen vaterpolu, jer je ljeti pauza od odbojke”, zaključio je Sjekloća.

Bonus video: