Miranović otvorila izložbu Danijele Stanković-Drobnjak: "To su ulovi iz mistično modrih dubina..."

"Bremenita je ta mreža, nosi osmjehe i suze, bisere i napukle školjke, začudne poglede i skrivene želje. No, umije Danijela da iznenadi potpuno drugačijim pristupom, u konstruktima pročićenih kompozicija, sa jednim do dva centrirana motiva u središtu tijela slike"
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 16:44h

U hotelu "Korali" u Sutomoru otvorena je izložba slika akademske umjetnice iz Bara Danijele Stanković-Drobnjak.

Ovom postavkom radova u tehnikama ulje na platnu, akril i akvarel, organizator NVO "Novo i ljepše Sutomore" otvorilo je svoj četvrti godišnji sutomorski Kulturni kalendar, a izložba će od ponedjeljka 26. februara biti postavljena i u barskoj galeriji "Velimir A. Leković".

Izložbu je otvorila likovna kritičarka dr Anastazija Miranović koja je istakla da svojevrsni morski pejzaži Danijele Stanković - Drobnjak nisu "puke reminiscencije stvarnosti ili uhvaćeni kadrirani segmenti realnog svijeta".

"To su ulovi iz mistično modrih dubina, sakupljeni zahvatom mreže vještog ribara, uhvaćeni detalji sjećanja koji s dramatičnim, epskim zapletima hororvakuovski zaposijedaju prostor. Bremenita je ta mreža, nosi osmjehe i suze, bisere i napukle školjke, začudne poglede i skrivene želje. No, umije Danijela da iznenadi potpuno drugačijim pristupom, u konstruktima pročićenih kompozicija, sa jednim do dva centrirana motiva u središtu tijela slike. I u jednim i u drugim, dominira tipična primorska atmosfera, kolorit, štimung plavetno-zelenih lazura. Boja je osnovni gradivni element radnje, fovistički sirova i snažna, ograničena crnim konturama, ili pak, iznijansirana suptilnim prelazima, u nježnim akvarelima. U porterima i autoportetima Danijela je mistična, zagonetna, i kao svaka žena, spremna da podijeli tajnu, ili ćutljiva poput ribe, koja se ponavljajućim različitostima uzdiže do simbola", istakla je Miranović.

U katalogu izložbe, akademska umjetnica Violeta Bolmanović zapisala je da u priči o slikarskom opusu Stanković-Drobnjak nadahnuće dolazi "kao ptica nošena vazdušnim strujama i mi mislimo na umjetnost koja je nadasve lijepa i prijatna oku, rasterećujuća i lagana, matisovska".

Ona dodaje da slikarka svoje likovne elemente postavlja u prostor vodenih arhetipova, "spajajući ih mitskim verzijama".

"U prvi mah njeno slikarstvo može da zavede bojama i figurama, a prije svega ženom koja je ključ mnogih tajni. Ona je autohtoni oblik u kojem se dodiruju božansko i ljudsko transcedentalno i egzistencijalno, do čijeg stvaranja dolazi poniranjem u sebe, porijeklu i povratku ka izvoru suštine umjetnosti. Hrabra igra jakih kolora i širok spektar motiva multiplicirani su pristup slikarskoj zamisli sa vrlo izbalansiranim i veoma instančanim osjećajem mjere. Na njenim slikama dominira siguran potez kistom kojim sječe bjelinu slikarskog platna i popunjava je toplinom, ljubavlju i bezgraničnom životnom energijom. Upravo zato nema tematske monotonosti u njenim djelima i ne primjećuju se kompoziciona ponavljanja. To su slike pune pjesme, priče, tona, mirisa i harmonije.Tako sigurna u prostoru i kojem se nalaze, dostojanstvena u svom bistvovanju, teško se poistovjećuju sa ruralnim svjetom fizičke stvarnosti", zapisala je Bolmanović.

O likovnom stasavanju autorke, nadahnuto je kazivao publicista i autor Kulturnog kalendara Vlado Lukšić, stručni konsultant NVO "Novo i ljepše Sutomore".

U programu je nastupila mr Ivan Cikić na gitari, a voditeljka je bila Tijana Vukčević.

Danijela Stanković - Drobnjak je 2002. diplomirala slikarstvo u klasi profesora Smaja Karaila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Samostalno je izlagala pet puta u Baru, Herceg-Novom i Tivtu, njena djela su bila na kolektivnim izložbama u Nirnbergu i u sklopu Barskog ljetopisa. Članica je ULUCG od 2002. a radi u barskoj OŠ “Jugoslavija” kao nastavnik likovne kulture .

Galerija

Bonus video: