Bulatović: Možemo samo da nagađamo koliko ima neotkrivenih slučajeva mučenja i torture

"Konačno građansko ne je jedina moć koja može iskorijeniti nasilje i stvoriti uslove za trajno uspostavljanje zakona i ustavnog poretka, i građani toga moraju biti svjesni"
146 pregleda 10 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2018. 12:29h

Javnost je posljednjih dana imala priliku da na video snimcima vidi kako policajci grubo kršeći zakon brutalno prebijaju građane, a ostaje samo da se nagađa koliko ima neotkrivenih slučajeva mučenja i torture koje sprovodi režim, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

"Poslije svega određenim pripadnicima režima nije sve to smetalo da probaju da ih odmah oslobode zatvora kao i da organizuju protest podrške ispred osnovnog suda režimskim batinašima i to u trenuku kada je Milan Knežević u pratnji svih poslanika DF došao da preuzme poziv za izdržavanje zatvorske kazne. Ta politička presuda je za događaj kada je policija nezakonito i protivno Ustavu razbila mirni protest DF-a tokom koje akcije je režim i mučki fizički napao i povrijedio i Milana Kneževića. Ovo još jedno podsjećanje na ovaj događaj i paralela sa najnovijim ponašanjem policije kao i pokušaj da se predsave kao heroji, te simuliranje da je komandant SAJ bio u zatvoru poslednji su trenutak za alarm i za građane a posebno one politčcke subjekte koji na sve ovo ćute. A naročito za one koji ćute na progon DF-a i njegovih lidera kao i na zatvorsku kaznu koja je izrečena Milanu Kneževiću umjesto policijskim funkcionerima", naveo je Bulatović.

Snimak dostavljen od strane Demokratskog fronta

Dodaje da pod komandom funkcionera "ogrezlih u kriminalu i korupciji, batinaši u policijskim uniformama, zaštićeni od bilo kakve odgovornosti i nagrađivani za zvjersko iživljavanje nad sopstvenim narodom, godinama siju strah na crnogorskim ulicama".

"Takvi dobijaju brojne privilegije: stanove, kuće, bonuse, državne nagrade i bivaju proglašeni herojima zbog zasluga u obračunu sa svakim koga vrhuška DPS-a proglasi prijetnjom po kriminalni sistem vrijednosti koji je vlast postavila prije trideset godina. Za prikrivanje ovakve sramote i stida za državu i pretvaranje ovakvog stanja u hvalospjev o pravnoj državi zadužen je Zoran Pažin koji je i glavni koordinator svih akcija za progon DF-a i naših lidera".

Video koji je dostavio DF

Biulatović je naveo da je tokom rasturanja protesta DF-a 17. oktobra 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore, pokušano ubistvo Dušana Kneževića.

"Za koje niko do danas nije odgovarao. Naprotiv, iako postoje jasni dokazi o naredbodavcima i izvršiocima zvjerskog prebijanja Kneževića, snimci na kojima se jasno vidi mučenje i mučko prebijanje čovjeka koji ne pruža otpor, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu, abolirajući pomoćnika direktora Uprave policije Nikolu Janjuševića i njegovih saboraca od odgovornosti za krvničko batinanje i ugrožavanje njegovog života. Takođe, iako postoje očevici i snimci policije na kojima profesionalni MMA borac, Nikolaj Dragović, nanosi tjelesne povrede lideru Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću, o čemu postoji medicinska dokumentacija, Tužilaštvo Crne Gore ne samo da nije pokrenulo krivični postupak već je ovaj batinaš, sezonski vatrogasac, nakon napada na predsjednika DNP-a unaprijeđen u komunalnog policajca. Evidentno je da članovi DNP-a i DF-a u privatnoj državi Mila Đukanovića i Duška Markovića, tužilaštvu Milivoja Katniića i Ivice Stankovica i pravosuđa koje kontroliše i njime upravlja Vesna Medenica nemaju pravo na pravdu", ocijenio je Bulatović.

Dodaje da i pored "represije, progona, maltretiranja, batinanja i svih oblika zlostavljanja koje režim sprovodi nad liderima, članovima i simpatizerima DF-a", da će istrajati u borbi za "raskrinkavanje izopačenog režima".

"Mi ne postavljamo pitanje uspjeha u ovim naumima, ali ono što jeste krucijalno pitanje je koje su to crvene linije preko kojih građani i relevantni subjekti u državi Crnoj Gori neće preći, i kada će reći konačno ne maltretiranju i institucionalnoj zaštiti nasilnicima i unajmljenim ubicama koji primjenjuju brutalnu silu kad god im padne na pamet. To konačno građansko ne je jedina moć koja može iskorijeniti nasilje i stvoriti uslove za trajno uspostavljanje zakona i ustavnog poretka, i građani toga moraju biti svjesni", navodi Bulatović.

Bonus video: