PROSLAVA OSVAJANJA NAJSJAJNIJEG ODLIČJA

Rusi pjevali himnu na dodjeli zlatne medalje hokejašima

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije" uz olimpijsku himnu
70 pregleda 27 komentar(a)
Rusija hokej, Foto: Reuters
Rusija hokej, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:51h

Ruski hokejaši i navijači proslavili su danas osvajanje zlatne medalje tako što su pjevali državnu himnu dok je izvođena olimpijska himna na dodjeli medalja.

Rusija je poslije produžetka u finalu pobijedila Njemačku sa 4:3 i osvojila zlatnu medalju u hokeju.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu.

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije" uz olimpijsku himnu.

Na ceremoniju otvaranja Rusi su izašli pod olimpijskom zastavom, a pošto je Međunarodni olimpijski komitet danas odlučio da suspenzija ostane na snazi, Rusi će i na ceremoniji zatvaranja biti pod olimpijskom zastavom.

Ruski hokejaš Bogdan Kiselevič rekao je da je "sloboda govora" to što su ruski reprezentativci pjevali svoju himnu.

Predsjednik MOK Tomas Bah rekao je da je uslov da Rusija nastupi na ceremoniji zatvaranja pod svojom zastavom bio da njeni sportisti ne budu pozitivni na doping u Pjongčangu. Međutim, dvoje od četvoro pozitivnih su bili Rusi, uključujući i takmičara u karlingu, koji je morao da vrati osvojenu bronzanu medalju.

MOK je odlučio da ne ukine suspenziju za ceremoniju zatvaranja, pa neće biti delegacije Olimpijskog komiteta Rusije", rekao je Bah.

Preporučujemo za Vas