Doviđenja do Pekinga

Tokom takmičenja podijeljene su 102 medalje, a najsupešnija je Norveška sa 39 medalja.
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 13:57h

Nakon 16 dan takmičenja XXIII zimske olimpijske igre u Pjongčangu zatvorene su u prisustvu visoke sjevernokorejske delegacijem, kao i kćerke i savjetnice američkog predsjednika Ivanke Tramp i bez ruske zastave.

Svečanost zatvaranja počela je u 20 sati po lokalnom vremenu i osim Ivanke Tramp svečanosti je prisustvovao i sjevernokorejski general Kim Jong Čol, kojeg južnokorejska opozicija smatra ratnim zločincem.

ZOI 2018. nazvane "Igre mira", službeno otvorene 9. februara, bile su poprište spektakularnog zbližavanja dvije Koreje. Dvije Koreje su bile ujedinjene na otvaranju, a onda su zajedno nastupile u "ujedinjenoj" ekipi u hokeju na ledu. Osim toga, Igre je posjetila i sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Džong Una, dok su sjevenokorejske navijačice pratile sportska događanja.

Neizvjesnost hoće li na zatvaranju biti ruske zastave otklonjena je u nedjelju ujutro kada je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio odluku da suspenzija, donesena zbog sistematskog dopinga ruskih sportista, ostaje na snazi i da se ruska zastava neće vijoriti za vrijeme svečanosti zatvaranja, prenosi agencija Hina.

Odluku o zadržavanju suspenzije učvrstila su dva slučaja dopinga ruskih sportista - člana ruske mješovite karling ekipe Aleksandera Krušelnickog i članice bob posade Nadežde Sergejeve. U Pjongčangu je uz dozvolu MOO-a nastupilo 168 ruskih sportista za koje je utvrđeno da do sada nisu imali veze sa dopingom.

Ali, ruska himna se ipak čula u Pjongčangu i to u izvođenju ruskih hokejaša, koji su kao i ostali Rusi nastupali pod olimpijskom zastavom. Oni su nakon osvajanja zlatne medalje poslednjeg dana takmičenja, kada su pobijedili Njemačku sa 4:3 u produžetku, sami otpjevali himnu dok je svirala olimpijska himna.

Nakon 16 dana takmičenja podijeljene su 102 zlatne medalje. Medalje je osvajalo ukupno 30 država.

Na Igrama u Pjongčangu, učestovalo je više od 3.000 učesnika, a među njima i troje crnogorskih olimpijaca - Jelena Vujičić, Eldar Salihović i Marija Bulatović.

Norveška je rekorder po broju osvojenih medalja, sa 39 odličja oborili su olimpijski rekord SAD-a (37) sa Igara u Vankuveru 2010. godine. Od tih 39 odličja, 14 je zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih medalja, a naslov najuspješnije nacije Igara osigurala im je Marit Bjergen koja je posljednjeg dana osvojila zlato u trci skijaškog trčanja na 30 km.

Tako je 37-godišnja Norvežanka postala najtrofejnija sportistkinja zimskim olimpijskih igara sa 15 medalja.

Bjergen je jedina sportistkinja koja je u Pjongčangu uzela pet odličja - zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronzu u ekipnom sprintu i na 10 km slobodno.

Jedno od imena koje je u Pjongčangu ušlo u istoriju je ime 22-godišnje češke snouborderke Ester Ledecke koja je postala prva sportistkinja koja je osvojila dva zlata u dvije različite discipline. Ona je prvo iznenadila sve kada je u alpskom skijanju u superveleslalomu osvojila zlato, a onda i u paralelnom veleslalomu na snijegu.

Pozivom upućenim mladima da se okupe za četiri godine u Pekingu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Tomas Bah je zatvorio ZOI u Pjongčangu.

"Pokazali ste kako sport zbližava ljude u ovom našem krhkom svijetu, pokazali ste kako sport gradi mostove", izjavio je na svečanosti zatvaranja Bah.

Tokom svog govora, Bah je pozvao nekoliko sportista da mu se priključe, među kojima južnokorejskog vozača skeletona "zlatnog" Jun Sung-bina, sjevernokorejsku klizačicu Rjom Tae Ok, američku skijašicu Lindzi Von i nosioca zastave Togoa Pita Taufatofua.

Galerija

Bonus video: