Norvežani oborili rekord SAD po broju osvojenih medalja

Norvežani su u Pjongčangu osvojili ukupno 39 medalja, od čega 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih, a titulu najuspješnije nacije Igara osigurala im je Marit Bjegren pobjedom na 30 kilometara
1 komentar(a)
Marit Bjergen, Foto: Reuters
Marit Bjergen, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2018. 09:20h

Norveški sportisti osvojili su najviše medalja na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu, a sa 39 odličja oborili su olimpijski rekord SAD (37) sa Igara u Vankuveru 2010. godine.

Norvežani su u Pjongčangu osvojili ukupno 39 medalja, od čega 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih, a titulu najuspješnije nacije Igara osigurala im je Marit Bjegren pobjedom na 30 kilometara, posljednjoj disciplini ZOI.

Razloga za zadovoljstvo imaju i drugoplasirani Njemci sa 31 odličjem (14 zlata, 10 srebra i 7 bronzi), koji bi Norvežanima oduzeli primat da su njemački hokejaši izdržali bez primljenog gola još 56 sekundi u finalu protiv Rusije.

Treća je Kanada sa 11 zlatnih medalja, a SAD su tek četvrte sa devet zlatnih odličja.

Holandija je peta sa osam zlatnih medalja - sve osvojene u brzom klizanju, Švedska je šesta sa sedam zlata, dok je domaćin Južna Koreja Igre okončala kao sedma nacija sa pet zlatnih, osam srebrnih i četiri bronzane medalje.

Medalje je osvajalo ukupno 30 država.

Bonus video: