Djevojke od bijelog luka: One su od karlinga napravile senzaciju

Mnoge poznate kompanije, a među njima LG i Samsung, već pokušavaju da ih zaposle, jer, kako kažu, one su hit Igara i definitvno će biti marketinška atrakcija kompaniji koja ih pridobije
0 komentar(a)
Južna Koreja karling, Foto: Reuters
Južna Koreja karling, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2018. 12:51h

Zovu ih „Djevojke od bijelog luka“, jer dolaze iz mjesta koje je poznato po proizvodnji tog povrća.

Atrakcija su i senzacija olimpijskog turnira u sportu kome se mnogi podsmijevaju, a mnogi ga i ne smatraju pravim sportom, ali one su od takmičenja u karlingu na Igrama u Pjongčangu napravile pozornicu u kojoj uživaju svi.

One su reprezentativke Južne Koreje, simpatične djevojke koje su iz malog mjesta Jiseong došle na najveću scenu, više iz hobija, a koje će Pjongčang napustiti sa medaljom – zlatnom ili srebrnom.

Njih pet se prezivaju Kim, ali su samo dvije sestre, a sve su dugogodišnje prijateljice. Kim se preziva i njihov trener...

Zbog toga što ih ostali teško razikuju, one su same sebi odredile nove nadimke: ,,šnicla“, „čokoladni kolač“, „jaje na oko“, „palačinke“ i „jogurt“, po omiljenom doručku.

Njihov stajling je totalno drugačiji u odnosu na ostale takmičarke, mnogi su komentarisali da izgledaju kao „kul štreberke“, posebno kapitenka ekipe Kim Eun Jung, koja nosi i ogromne naočare za vid.

Na njima, reklo bi se, nema ništa ni sportsko, ni takmičarsko, one su u početku karling shvatile kao zabavu, ali kako su prolazili dani i godine shvatile su da imaju sportsku budućnost.

Koreanci sada masovno prate karling i oponašaju djevojke, jer svaka ima neki autentičan pokret ili tokom bacanja „kamena“ ili tokom slavlja.

Mnoge poznate kompanije, a među njima LG i Samsung, već pokušavaju da ih zaposle, jer, kako kažu, one su hit Igara i definitvno će biti marketinška atrakcija kompaniji koja ih pridobije.

Koliko su posvećene govori i podatak da su na početku Igara izgasile mobilne telefone, da bi bile maksimalno fokusirane na takmičenje.

Sva njihova komunikacija sa medijima je „anyonghaseyo“ (zdravo), što trener Kim Min Jung totalno podržava.

„Zabrinut sam da bi bilo previše pritiska i opterećenja, publika je jako zainteresovana za njih“, rekao je trener Kim.

Mnogi Koreanci nikad nijesu pratili neki karling meč, a sad čak i dolaze u dvoranu i bodre djevojke, iako čak i ne znaju pravila.

„Ne znam pravila uopšte, tako da moram da pitam ljude oko sebe“. izjavio je 77-godišnji Jang Čang Nam, koji je još rekao i da mu nije teško u tim godinama da putuje autobusom iz Jačeona u Pjongčang da pruži podršku djevojkama.

Na prošlim Igrama „djevojke od bijelog luka“ nisu uspjele da budu najbolje u svojoj zemlji i da predstavljaju Južnu Koreju u Sočiju 2014. godine.

Mnoge su pomislile da odustanu, posebno kada je sestrama Jeong Mi i Kion -Evi preminuo otac, ali su, ipak, ostale na okupu.

Četiri godine kasnije redom padale velesile u ovom sportu, Kanada, SAD, Švedska i Velika Britanija, a sada su i obezbijedile i prvu medalju u istoriji ženskog karlinga.

Bonus video: