ZBOG NEZAKONITE UPOTREBE SREDSTAVA PRINUDE

Stojanović naložio postupak protiv načelnika OB Cetinje

"Načelnik Vučinić je prišao vozilu i u toku prilaska nije primjetio ruke M.I. Načelnik je vozilu, u kojem se nalazio M.I, prišao zajedno sa policijskim službenicima R.P. i S.Č. Načelnik OB Cetinje je izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja. Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu..."
516 pregleda 22 komentar(a)
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Miloš Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.02.2018. 18:55h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović naložio je načelniku CB Podgorica Jovici Rečeviću hitno utvrđivanje odgovornosti načelnika OB Cetinje Miloša Vučinića zbog, kako je saopšteno iz Uprave policije, nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

"Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović je, nakon upoznavanja sa činjeničnim stanjem, naložio načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Jovici Rečeviću da, u skladu sa čl. 59 st. 4 Zakona o unutrašnjim poslovima, odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Miloša Vučiniča zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude. Načelnik Vučinić je sredstva prinude primijenio 20.02.2018. godine prema M.I. (31) iz Cetinja, koji obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. Prema M.I. su od strane načelnika OB Cetinje primijenjena sredstva prinude jer je dvije noći zaredom pratio policiju i ometao lišenje slobode S.L, osumnjičenog za teško ubistvo u pokušaju u Cetinju izvršeno na štetu N.K. i S.V.", saopšteno je iz Uprave policije

Dodaje se da se Rečević 22. februara Stojanovića obavijestio usmeno, a potom danas pismeno aktom koji je zaveden u djelovodniku Uprave policije o tome da je Vučinić 20. februara oko 6 časova u Cetinju upotrijebio sredstva prinude – fizičku snagu prema M.I. iz Cetinja.

"O čemu je sačinio i dostavio nadređenom starješini, načelniku CB Podgorica, izvještaj o upotrebi sredstava prinude. Nakon uvida u dostavljene spise predmeta, načelnik CB Podgorica je, u skladu sa zakonom, sačinio mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i izvještaj o okolnostima upotrebe sredstava prinude i tom prilikom konstatovao da su sredstva prinude u konkretnom slučaju upotrijebljena suprotno odredbama čl. 24 st. 2,3 i 5, čl. 26, čl. 53, čl. 57 st. 2,3,4 i 5 i čl. 59 st. 1 Zakona o unutrašnjim poslovima. Shodno tome, direktor Uprave policije je načelniku CB Podgorica naložio navedeno odnosno da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika OB Cetinje, zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude".

Iz Uprave policije navode da su službenici cetinjske policije 20. februara oko 6 časova, vršili službenu radnju lišenje slobode S.L. koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju počinjeno na štetu N.K. (24) i S.V. (22), a koje je izvršeno 23.12.2017. godine u Cetinju, aktiviranjem eksplozivne naprave pod vozilo u kojem su se nalazila ova dva lica.

"Tom prilikom, policijski službenici su ispred kuće bezbjednosno interesantnog lica M.Đ. u ulici Baja Pivljanina, u Cetinju, u putničkom motornom vozilu marke "Fiat Panda" cetinjskih registarskih oznaka primjetili M.I. (31) iz Cetinja. Prilikom vršenja službene radnje lišenja slobode S.L. izvršena je radnja pregleda lica i vozila, kojom prilikom su upotrijebljena sredstva prinude – fizička snaga od strane policijskog službenika odnosno načelnika OB Cetinje Miloša Vučinić prema M.I. Naime, navedenog dana oko 6 časova u ulici Baja Pivljanina u Cetinju, primijećen je M.I, koji se tom prilikom nalazio u vozilu. Ovo lice inače obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. M.I. je, dvije noći zaredom, 20.02. i prethodne večeri, pratio službenike OB Cetinje koji su učestvovali u pripremi i realizaciji aktivnosti lišenja slobode S.L. zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju. S obzirom da službenici nijesu mogli obavljati službenu radnju, morali su se udaljiti i sprovoditi na drugi način operativno pokrivanje. M.I. je svojim radnjama ometao policijske službenike u vršenju službene radnje, kao i obezbjeđivao vozilo S.L, koje je bilo parkirano ispred kuće koju koristi M.Đ. Kuća koju koristi S.L. se nalazi u blizini kuće M.Đ."

Dodaju da s obzirom na pripreme i aktivnosti koje su se pripremale za lišenje slobode S.L, u cilju sprečavanja bjekstva i pravovremenog reagovanja načelnik OB Cetinje Miloš Vučinić je bio uključen u realizaciju akcije.

"Načelnik Vučinić je naime, prišao vozilu i u toku prilaska nije primjetio ruke M.I. Načelnik je vozilu, u kojem se nalazio M.I, prišao zajedno sa policijskim službenicima R.P. i S.Č. Načelnik OB Cetinje je izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja. Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu u cilju sprječavanja pružanja otpora i ometanja sprovođenja službene radnje. Takođe je obezbijeđen i nesmetan prolaz službenicima OB Cetinje i PJP u cilju lišenja slobode S.L. Nakon toga, policijski službenici su prešli na lokaciju gdje je lišen slobode S.L, dok je M.I. je saopšteno da pristupi u prostorije OB Cetinje radi preduzimanja daljih mjera i radnji. On se o ovo naređenje oglušio, nakon čega je kasnije doveden u prostorije OB Cetinje od strane patrole, jer po njegovoj izjavi nije imao prevoz. U prostorijama OB Cetinje je od M.I. uzeta izjava. Prilikom upotrebe sredstava prinude M.I. nije zadobio povrede. O navedenom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji je naložio da se prema M.I. sprovedu dodatne mjere i radnje o čemu će biti upoznat i izjasniti se o kvalifikaciji djela", saopšteno je iz Uprave policije.