Rusku djevojčicu staviti u muški program takmičenja

U svijetu ima svega pet klizača koji bi mogli da se ravnopravno takmiče sa ruskom djevojčicom
2 komentar(a)
Zagitova i Medvjedeva, Foto: Reuters
Zagitova i Medvjedeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2018. 18:29h

Ruska djevojčica Alina Zagitova je olimpijska pobjednica u umjetničkom klizanju. Iako sa 15 godina i 281 dan je druga najmlađa olimpijska pobjednica u istoriji ZOI, Zagitova postavlja standarde koje je gotovo nemoguće pratiti u tom sportu.

Njena tri godine starija klupska i reprezentativna drugarica, srebrna u Pjongčangu Jevgenija-Ženja Medvjedeva smatra da je Zagitova neopravdano uključena u ženski program takmičenja.

"Svakog dana gledam njen trening, te nevjerovatne skokove... Vjerujete da u svijetu ima tek četiri do pet muškaraca koji bi mogli da se ravnopravno takmiče sa njom", kazala je 18-godišnja Ženja, zbog koje Rusija tuguje.

"Ženja će biti najbolja klizačica u istoriji bez olimpijskog zlata", žale se njeni navijači.

A Medvjedeva je dvije i po godine bila bez poraza, svjetski rekordi i titule svjetske prvakinje...

No, njena klupska drugarica je od malena učila kako biti bolja i prekinula je Ženji pobjednički niz. Zagitova još nikada nije poražena.

Dva Gran-prija, pa finale Gran -prija, prvenstva Rusije i Evrope, olimpijske rekorde u kratkom i slobodnom programu te svejtski rekord u kratkom programu.

Program Zagitove u finalu Pjongčanga je zbog složenosti za 4,5 poena donosio više od bilo kojeg drugog ikada... I za nju je jednostavan, pošto na treninzima izvodi neupordivo komplikovanije skokove, koji su, međutim, zabranjeni u međunarodnom programu.

Među zabranjenim kombinaciajma su trojni luc i četvorostruki ritenberg, a Alina to na treningu izvodi ovako:

Bonus video: