Kulturno nasljeđe Britanije koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Tri od pet vrhunskih muzeja i galerija u svijetu se mogu naći ovdje. Ima 14 rimskih utvrđenja, 8 gradova svjetske baštine i stotine zamkova.
0 komentar(a)
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti
Britanija je Velika, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 25.02.2018. 09:42h

Britanija ima sjajno nasljeđe. Posjeduje neke od najfinijih istorijskih građevina na svijetu.

Palate, zamkovi i muzeji prepuni su tradicije i istorije. Oko 30 miliona ljudi iz inostranstva posjeti Britaniju svake godine. Tri od pet vrhunskih muzeja i galerija u svijetu se mogu naći ovdje. Ima 14 rimskih utvrđenja, 8 gradova svjetske baštine i stotine zamkova.

U Londonu, Big Ben, Bakingemska Palata i Tauer Bridž su samo neka od mjesta koje treba posjetiti.

Najbolje je da uskočite u Big Bas, turistički autobus koji će vas provesti do sjajnih mjesta kroz London i sasvim sigurno vas neće ostaviti ravnodušne.

U Londonu imamo preko 2000 godina dugu fascinantnu istoriju. London je centar umjetnosti, kulture, muzike, mode, tu su restorani, noćni život, muzeji.

Rijeka Temza protiče kroz srce ovog grada. Sa dužinom od preko 200milja, to je najduža Rijeka u čitavoj Engleskoj.

Kultno Londonsko Oko je odmah pored Temze. Visoko 135m, Oko je sagrađeno da proslavi milenijum i godišnje ga posjeti preko 3 miliona ljudi.

Neka istorijska blaga datiraju iz daleke prošlosti kao što je Stounhendž.

Stounhendž – divovski krug od kamena se izdvaja kao jedan od najpoznatijih i najposjećenijih istorijskih znamenitosti Britanije. Datira od prije više hiljade godina, njegovo porijeklo je još uvijek misterija i zbog toga je i dalje tako popularan.

Sve ove divne znamenitosti i još mnogo njih pogledajte u kratkometražnoj seriji Britanija je Velika, koju možete pratiti na Tv Vijesti, nedjeljom od 21:15h.

Repriza je subotom od 18:15h

Bonus video: