Ako je margarina malo, frižider će ga direktno naručiti iz supermarketa

Pogledajte sve o razvoju vještačke inteligencije, „Interneta stvari“, virtuelne realnosti i sličnih ideja. Šta nas čeka u mreži kada se internet i vještačka inteligencija usele u gotovo sve predmete oko nas?
75 pregleda 1 komentar(a)
U mreži, Foto: Screenshot(TvVijesti)
U mreži, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 23.02.2018. 09:13h

Mada se generacijama rođenim prije digitalne revolucije čini da već živimo u budućnosti opisanoj u starim naučno-fantastičnim romanima, tek nam slijedi zaista korjenita promena.

Razvoj vještačke inteligencije, „Interneta stvari“, virtuelne realnosti i sličnih ideja, još uvijek je u ranoj fazi prelaska iz puke teorije u široku upotrebu, ali su znanja i potrebne tehnologije već uveliko tu.

U završnoj epizodi razgovaramo o tehnološkom razvoju koji je donio pametne telefone i pametne frižidere, stvarajući sve širu mrežu povezanih kućnih uređaja i komunalnih usluga, na kojoj nastaju pametni gradovi. Novi svijet nezaustavljivo niče pred našim očima i, mada smo podjednako fascinirani raznim pronalascima – vrijeme je da porazgovaramo i o opasnostima koje se ukazuju na horizontu.

Kao što su se naši mobilni telefoni, tableti i računari povezali sa internetom, tako će u budućnosti biti povezani svi fizički predmeti u našoj stvarnosti. Ako je margarina malo, frižider će ga direktno naručiti iz supermarketa. Krećemo se ka post digitalnom dobu u kome više neće biti razlike između onlajna i oflajna, kao što neće biti razlike da li neki tel broj imamo memorisan u našem aparatu ili ga znamo napamet. Velike kompanije ulažu sve više sredstava u virtuelnu stvarnost. Izvjesno je da ćemo sve više vremena da provodimo pred računarima i u virtuelnim svijetovima. S toga je jako značajno kako će ovi prostori biti regulisani i da li ćemo mi kao građani imati prava da učestvujemo u tome.

Šta nas sve čeka u budućnosti i kako će to uticati na naš privatni život, pogledajte u posljednjoj, desetoj epizodi serijala U mreži, nedjeljom od 21:25h

Bonus video: