Nagrada za životno djelo Vilijemu Defou

Američki glumac je tokom 40 godina karijere glumio u više od 100 filmova
76 pregleda 0 komentar(a)
Vilijem Defo, Foto: Zdf.de
Vilijem Defo, Foto: Zdf.de
Ažurirano: 23.02.2018. 08:28h

Američki glumac Vilijem Defo dobitnik je Zlatnog medvjeda za životno djelo na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.

Glumac je tokom 40 godina svoje karijere glumio u više od 100 filmova poput “Misisipi u plamenu”, “Posljednje Hristovo iskušenje”, “Engleski pacijent”, “Američki Psiho”, “Čovjek iznutra”, “Bilo jednom u Meksiku”, “Liga pravde” i mnogi drugi, a nominovan je i za brojne prestižne nagrade...

Na svečanosti je prikazana i retrospektiva Defoeve karijere.

“Vilijem Defo je prijatelj festivala i često je u prošlosti gostovao Berlinalu u okviru filmskih projekcija i kao član Međunarodnog žirija 2007. godine”, kazao je direktor festivala Diter Koslik i dodao: “Stvarno se radujem što će Defo na ovogodišnjem festivalu biti dočekan kao počasni gost i što će njegovo dosadašnje životno dostignuće biti priznato Zlatnim medvjedom”.

Prošle godine Defo se pojavio u filmu “Ubistvo u Orijent Ekpressu“ režisera Keneta Branua. Glumio je i u filmu Projekat Florida režisera Šona Bejkera, a za tu ulogu je nominovan za britansku Baftu i po treći put za Oskara, kao najbolji sporedni glumac.

Takmičarski program 68. Berlinala traje do 28. februara i on je „odraz današnjeg svijeta - kompleksnog, složenog i uzbudljivog“, kazao je ranije Diter Koslik.

Bonus video: