POLICIJA, TUŽILAŠTVO I AMERIČKI FBI UTVRĐUJU MOTIV NAPADA NA AMBASADU

Usamljeni vuk ili član organizacije

Pripadnici Specijalnog policijskog tima i jedan od specijalnih tužilaca preksinoć su, odmah nakon napada, bili na licu mjesta, rečeno je “Vijestima”
223 pregleda 143 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Savo Prelević
Ambasada SAD, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2019. 00:00h

Šta je jednog od preko 14 hiljada odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine natjeralo da baci bombu u dvorište Ambasade SAD, a potom drugom bombom raznese sebe,  pokušava da utvrdi crnogorska policija sa američkim kolegama. Odlikovanje mu je potisao Slobodan Milošević. 

Policija je sinoć pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane sa Daliborom Jauković (43) istražujući da li je Podgoričanin u samobilački napad na ambasadu  krenuo sam ili kao član neke šire organizacije.

On je, nepun sat nakon ponoći, između srijede i četvrtka, bacio bombu M75 u dvorište ambasade sa udaljenosti od pet-šest metara, kazao je juče šef Sektora  za obezbjeđenje ličnosti i objekta u Upravi policije Dragan Blagojević. Bomba nije nikoga od zaposlenih u ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu. 

Nakon toga, Jauković je prešao ulicu i na poljani preko puta ambasade, par minuta kasnije, aktivirao drugu bombu i ubio se.

On je  živio sa bratom i majkom  u Bloku 5 u Podgorici. Crnogorski je državljanin, rođen u srpskom gradu Kraljevu. Bio je nezaposlen. U bezbjednosnim krugovima juče se spekulisalo  da Jauković ima dijagnozu  bolesti zavisnosti,  ali “ Vijestima”  to juče niko zvanično nije potvrdio.    

Na Jaukovićevom Fejsbuk profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine.

Na toj društvenoj mreži kritikovao je crnogorsku vlast i opoziciju, američkog predsjednika, protivio se ulasku u NATO i kritikovao odnos Srbije prema svojim zaslužnim građanima. Njegov Fejsbuk profil juče popodne je ugašen.  

“Bio je pravi patriota tokom NATO bombardovanja. Služio je u jugoslovenskoj protivvazdušnoj odbrani”, kazao je za Rojters Milutin Dragićević, koji je za sebe rekao da je Jaukovićev rođak. 

Njegove komšije iz ulaza u Ulici Vijenci  Danila Kiša na broju 4 za njega kažu da nikada nije napravio nijedan incident.

“Znam ga skoro tri decenije, od kad živimo ovdje. Ne znam da je napravio ijedan incident, nikada. Živio je u stanu sa roditeljima i bratom. Mirna su porodica. Otac mu je nedavno umro. Brat mu radi na pumpi, nijedan nije oženjen”, kazala je jedna od Jaukovićevih komšinica.

Druga komšinica je rekla  da ne poznaje dobro porodicu Jauković, ali da zna da je on  uvijek bio miran i korektan.

“Poznavao sam ga, zajedno smo odrasli. Ovo što se desilo je šok za sve nas. To je bio najbolji komšija ovdje. Ovo nema veze sa nikakvim terorističkim činom. Ništa nije nagovještavalo da bi ovako nešto moglo da se desi”, kazao je za TV Vijesti njegov komšija Marko Zogović.

Drugi je rekao da je uplašen i da nije očekivao tako nešto od “čovjeka takvog ranga, koji je bio vojno lice i branio zemlju od NATO agresije”.

Šef kriminalističke policije  Enis Baković, kazao je da Jauković nije registrovan kao izvršilac krivičnih djela.

Baković je rekao da policija, u saradnji sa Federalnim istražnim birom (FBI) provjerava Jaukovićeve  naloge na društvenim mrežama.

“Policija provjerava i da li je on radio sam ili je imao saučesnike i koji su bili  motivi njegovog napada”, kazao je on.

On je kazao i da je Jaukovićeva identifikacija izvršena  na osnovu DNK analize, kao i prepoznavanjem koje je obavio Jaukovićev blizak srodnik. 

“Na licu mjesta su pronađeni materijalni tragovi eksplozivnog sredstva koje je koristio i oni će biti predmet daljeg vještačenja”, kazao je Baković. 

Istragom rukovodi tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Tanja Čolan Deretić.

Ona je sinoć rekla “Vijestima” da osim informacija koje su saopštene na konferenciji za novinare juče u 15 sati, nema ništa novo da kaže. Na pitanje kada je urađena DNK analiza kojom je potvrđen identitet napadača, a Baković je saopštio da je urađena, ona je rekla da ne može reći šta je urađeno u predmetu “zbog interesa istrage”. Ona je rekla da je istraga i dalje u nadležnosti Višeg tužilaštva.

Ni policija ni tužilaštvo juče u  15 sati nijesu mogli da odgovore ni na jedno pitanje “Vijesti” i samo su ponovili informacije koje su javnosti putem medija već bile poznate. Stan u kojem je Jauković sa porodicom živio juče do 15 sati nije bio pretresen. Do tada  nijesu znali ni kuda se i, eventualno, sa kim Jauković preksinoć kretao, koliko dugo je bio u blizini ambasade, da li su izuzeli njegov kompjuter, telefom, razgovarali sa pporodicom, prijateljima, gdje je radio i sa kim... Na sva ta pitanja Baković je rekao “da u cilju istrage ne može davati te podatke”.

Portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica, na pitanje “Vijesti” da li u djelovanju jaukovića ima elemenata krivičnog djela terorizam rekla je: “U ovom trenutku mi nijesmo našli da se može govoriti o terorizmu. Sve drugo je u fazi provjera pod kojim je i na koji način ovaj događaj nastao”. 

Na pitanje da li je tužilaštvo naložilo policiji da izvrši pretres stana i obavi razgovore sa porodicom, prijateljima i da li se nešto novo zna, Medenica je kazala da su “sprovedene određene aktivnosti”. 

“Ja nijesam još sigurna, ali mislim da je pošla naredba policiji od strane tužilaštva da se obavi pretres stana, na inicijativu policije”, kazala je ona. 

Ona je rekla da se sve, osim njegovog identiteta još utvrđuje. 

Na pitanje da li u istrazi učestvuje Specijalni policijski tim i Specijalno tužilaštvo, ona je rekla da su oni obaviješteni o događaju, ali da je sada procjena da istraga ostaje u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pripadnici Specijalnog policijskog tima i jedan od specijalnih tužilaca preksinoć su, odmah nakon napada, bili na licu mjesta. 

Na mjestu događaja nije se do juče oko podne pojavio upravo šef kriminalističke policije Enis Baković, koji je o događaju obaviješten tek ujutro oko 7.30 časov. 

Iz Uprave policije su na pitanje “Vijesti”, da li je to tačno i zašto Baković nije bio na licu mjesta, kazali:

“Uviđaj su  izvršili  službenici kriminaliističke policije kojima je to posao,  odnosno u opisu poslova i zadataka. Uviđajem je rukovodio nadležni državni tužilac. Svim policijskim mjerama i radnjama, koje su preduzete na licu mjesta koordinirao je  direktor Uprave policije Slavko Stojanović. 

Iz ambasada SAD u Podgorici sinoć je saopšteno da blisko sarađuju sa crnogorskom policijom na rasvjetljavanju napad. 

“Ambasada nema indicija da je jutrošnji napad dio neke produžene prijetnje, mada se istraga motiva navodnog napadača nastavlja”, saopšteno je iz tog diplomatskog predstavništva. Saopštili su i rekli da neće podizati nivo bezbjednosnih savjeta svojim građanima.

Dedović: Građani Crne Gore navikli su na detonacije

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović kazao je da  se slaže sa ocjenom da  su građani Crne Gore navikli na detonacije:

“Tako da ova u dvorištu ambasade SAD ne predstavlja izuzetak. Tragedija je nastala i izgubljen je jedan mladi život. Nažalost, još jedna situacija u kojoj se zapitamo da li smo kao društvo mogli učiniti nešto da ovo spriječimo. Iz dana u dan, život i surova realnost nas upozoravaju na potrebu preventivnog djelovanja, pa i u ovoj oblasti.”

On je uvjeren da taj slučaj neće narušiti crnogorsko-američke odnose.

Bombaški napad na  američku ambasadu potvrda je labave bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, ocijenili su juče iz Demokrata. 

“Nije prošlo mnogo vremena otkako su bombe znale da  eksplodiraju usred bijela dana, čak i u blizini vrtića, u obračunu, kako se sumnja, kriminalnih klanova. Kao što se na primjeru predmetnog događaja potvrdilo, bezbjednosna situacija u ovoj državi ili bilo kojoj državi nije zavisila i nikada neće zavisiti od ulaska u ovu ili onu organizaciju ili vojni savez, već od odlučne političke i svake druge volje vlasti da pruži sigurnost svojim građanima, ali i svima koji se nalaze na njenoj teritoriji,” rečeno je “Vijestima” iz partije Alekse Bečića.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera ocijenio je da taj  događaj nikako ne može uticati na bezbjednost i stabilnost Crne Gore, pogotovo u tom kontekstu što smo članica NATO-a.

Kentera  tvrdi da se nikako ne može reći da je “ovdje negdje zakazalo”.

“Ovo su situacije koje apsolutno niko, nijedna služba na svijetu, ne može kontrolisati niti predvidjeti,” kazao je on za “Vijesti”, ocjenjujući da je riječ o pojedinačnom slučaju.

Jučerašnji napad osudili su najviši državni zvaničnici, uključujući predsjednika države i Skupštine Filip Vujanovića i Ivana Brajovića, ali i većina političkih partija u državi kao i predsjednički kandidat Đorđije Blažić.

Grahovac: Treba očekivati još takvih pojedinačnih ekscesa

General avijacije u penziji Blagoje Grahovac kazao je da smatra  da je jučerašnji slučaj klasičan primjer tzv. vijetnamskog sindroma ili posttraumatskog stresnog poremećaja (PTST).

“PTST je ušao u ex-jugoslovenski prostor i nije više važno da li je na tom prostoru bilo ratnih sukoba ili nije bilo ratnih sukoba. Oni nisu posljedica trenutne političke i bezbjednosne situacije, nego su posljedica ratnih trauma koje su pratile i nemaština, osiromašenje, osramoćenje naroda,” kazao je on za “Vijesti”.

Grahovac upozorava da će biti sve više pojedinaca koji su u toj zoni stresnog poremećaja i sve više treba očekivati  takve pojedinačne  ekscese, čije posljedice mogu biti mnogo veće.

Osumnjičeni za jučerašnji napad bio je pripadnik JNA. Grahovac ističe da su u JNA imali psihološku službu koja je pratila svaku jedinicu.

Iz analiza tih  službi su proizilazile mjere koje su preduzimane kako bi se popravilo stanje pojedinca ili kolektiva.

Grahovac je siguran da je država zakazala u tom slučaju.

“Crna Gora nije imala oružane sukobe na svojoj teritoriji, ali su građani Crne Gore u velikoj mjeri žrtve zloupotrebe od strane rđavih vlasti. Građani su zloupotrijebljeni, prevareni, osiromašeni i osramoćeni...

Ali država treba da zna da je to slijedi, pa je trebalo da popravlja duhovno stanje nacije. A ona ne da ga ne popravlja nego ga sve više zavađa. I truje,” upozorio je on.

Grahovac je poručio da je, da bi se izliječilo društvo od PTST, potrebna promjena politike, promjena u aspektu zdravstvenog obezbjeđenja i monitoring lica koja su potencijalne žrtve.

Nikolić: Bombe koje je aktivirao krik  su povrijeđenog čovjeka, koji ozbiljno opominje

Direktor Udruženja boraca ratova 1990.  Radan Nikolić  kazao je da su bombe koje je aktivirao Jauković krik povrijeđenog čovjeka koji krajnje ozbiljno opominje.

Istakao je da Jauković nije bio član tog Udruženja, da im se nije obraćao za pomoć. Optužio je  vlast da u  kontinuitetu omalovažava, ponižava i diskriminiše ratne veterane iz '90-ih:

“Crna Gora je i jedina država sa ratovima iz '90-ih zahvaćenih prostora koja se, uprkos upozorenjima Udruženja, nije posebno bavila problemom posttraumatskog stresnog sindroma kod ratnih veterana.

Olako se prelazilo i preko ubistava koje su ratni veterani počinili u krugu porodice i njihovih samoubistava”, kazao je on. 

Istakao je da duboko žale zbog  Jaukovićevog čina, te da je taj Podgoričanin  prošao pakao NATO agresije na SRJ sa 23 godine. 

“Bomba koju je bacio ne treba da razljuti Ameriku. Ali treba da podstakne istragu zašto je do incidenta došlo, jesu li mogući slični incidenti, kako preventivno djelovati i šta je unesrećilo Jaukovića do te mjere da mu u 43. godini život nije značio ništa”.