Ponašajte se ljepše prema psima: Kako je Holanđanin naljutio Koreance

Predstavnici Olimpijskog komiteta Južne Koreje obratili su se i MOK-u kako bi se ispitalo da li u Holanđaninovim riječima ima elemenata "rasizma i ignorantsnog odnosa prema drugim kulturama"
0 komentar(a)
blokhujsen, Foto: Reuters
blokhujsen, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2018. 18:58h

Jan Blokhujsen, holandski klizač, morao je da se izvinjava stanovnicima Južne Koreje zbog jedne rečenice, koju je izgovorio dok je napuštao pres salu, gdje je govorio nakon osvajanja bronzane medalje u timskoj potjeri.

Blokhujsen je, ustajući sa stolice, dobacio južnokorejskim novinarima:

"Molim vas da se bolje ponašate prema psima".

Mislio je na to što je pseće meso vjekovna tradiocionalna hrana u tom dijelu svijeta, ali je, pritom, zaboravio da ogromna većina stanovnika Južne Koreje odavno ne konzumira takvu vrstu hrane.

Predstavnici Olimpijskog komiteta Južne Koreje obratili su se i MOK-u kako bi se ispitalo da li u Holanđaninovim riječima ima elemenata "rasizma i ignorantsnog odnosa prema drugim kulturama".

Blokhujsen se izvinio svima koje je uvrijedio.

"Nije mi bila namjera da uvrijedim bilo koga. Ja, jednostavno, brinem o svim životinjama", napisao je Blokhujsen na Tviteru, uz zahvalnost domaćinu na gostoprimstvu i sjajnim Igrama.

Koreanci jedu pseće meso hiljadama godina, starije osobe smatraju da ono "podmlađuje", dok mlađa populacija izbjegava takvu hranu, ili je potpuno indiferentna.

Bonus video: