Navala muzičkih dokumentaraca

Jedna od trenutno najvećih pop zvijezda Tejlor Svift dobiće svoj film “Miss Americana” koji će prikazati njenu transformaciju iz kantri muzičarke do onoga što je sad. Ali ne samo to nego i transformaciju u ženu koja više ne skriva svoje mišljenje o politici, LGBT pravima, te u muzičarku koja je postala jedan od vodećih glasova za kompenzaciju izvođačima u muzičkoj industriji
4057 pregleda 0 komentar(a)
Za prava na film o njoj plaćeno 25 miliona dolara: Rijana, Foto: Arhiva Vijesti
Za prava na film o njoj plaćeno 25 miliona dolara: Rijana, Foto: Arhiva Vijesti

Muzički dokumentarci posljednjih godina bujaju takvim tempom da za desetak godina možda neće postojati relevantni muzičar o čijem životu nije snimljen film. Osim toga, otkrili smo više o vrhunskim autorima koji nisu dostigli globalnu popularnost, kao uz dokumentarac “Searching for Sugar Man”, otkrili više o muzičarima koji su nas napustili, kao uz “Amy”.

Osim pomenutih, sve je veći broj dokumentaraca o živim muzičarima, što im pomaže da privuku još više fanova i približe im se. Zlatno razdoblje muzičkih dokumentaraca traje već nekoliko godina, a plodna će biti i ova, jerje najavljen niz naslova.

Jedan od njih je “Everybody’s Everything”, film je o Gustavu Ahru, poznatijim pod umjetničkim imenom Lil Peep. Dokumentarac prikazuje ono što implicira naziv filma – Lil Peep je pokušavao svima da bude sve. Prikazaće intiman dio njegovog života, njegovu želju da sa svojom kombinacijom panka, ema i trepa postane zvijezda, da bi se na kraju ispostavilo da nije bio spreman da se nosi sa tolikom slavom. Lil Peep je preminuo 2017. od predoziranja, star tek 21 godinu. Film su režirali Sebastijan Džouns i Ramez Silvan, a izvršni producent je Terens Malik. Dokumentarac je imao premijeru krajem prošle godine, ali je tek od nedavno dostupan na sevisu Netflix.

Jedna od trenutno najvećih pop zvijezda Tejlor Svift dobiće svoj film “Miss Americana” koji će prikazati njenu transformaciju iz kantri muzičarke do onoga što je sad. Ali ne samo to nego i transformaciju u ženu koja više ne skriva svoje mišljenje o politici, LGBT pravima, te u muzičarku koja je postala jedan od vodećih glasova za kompenzaciju izvođačima u muzičkoj industriji. Vidjećemo i njenu ljudsku stranu, što je prema najavama i poenta dokumentarca Lane Vilson.

Krajem ovog mjeseca dobićemo i dokumentarac o inovativnom muzičkom genijalcu Frenku Zapi koji je režirao Aleks Vinter, poznat po uspješnim naslovima kao što su “Deep Web” i “The Panama Papers”.

Vinter je došao do snimaka iz života Frenka Zape koji nisu još dospjeli u javnost, a pratiće ih priča o Zapinom životu. Film će biti satkan od komentara Frenka, njegove žene Gejl, gitarista Stiva Vaija, Maka Kenelija i drugih.

“Zapa je bio ekstremno komplikovan i briljantan čovjek koji je imao neprijatelja koliko i fanova i nadam se da će publika nakon dokumentarca vidjeti koliko je to značajan muzičar”, izjavio je Winters za “Rolling Stone”.

Film o legendarnoj hip hop grupi Beastie Boys potpisaće Spajk Džounz, a biće dostupan na Apple+ servisu od 24. aprila. Biće to kombinacija lajv snimaka i priče o grupi, te svojevrsna ekstenzija biografije “Beastie Boys Book”, posvećene Jauču, članu grupe koji je preminuo od raka 2012.

A kad već Tejlor Svift dobija svoj dokumentarac, zašto ne bi još jedna od vodećih svjetskih pop zvijezda Rijana. Njeni fanovi već gube strpljenje iščekujući ga, jer nije poznat ni približan datum izlaska filma, kao ni njenog novog albuma. Reditelj filma o famoznoj Riri je Peter Berg, sa kojim je Rijana prvu saradnju imala 2012, kada su zajedno radili na holivudskom blokbasteru “Battleship”. Bergova produkcijska kompanija izdala je saopštenje u kojem se navodi da će film dati uvid u Rijanin privatni život, njen humor, poslovnu filozofiju, te poglede na porodicu i ljubav. Poznato je i da će film imati više djelova, a pratiće Rijaninu evoluciju u jednu od najvećih svjetskih pop zvijezda. Amazon je za prava na projekt platio 25 miliona dolara, ali se više detalja o ovom projektu za sad čuva u strogoj tajnosti.

Koliko je Amazon uložio u priču o Rijani, Apple TV+ je platio za film o zvijezdi u usponu Bili Ajliš. Dokumentarac o njoj će režirati Ar Džej Katler, a pratiće život pjevačice nakon izlaska njenog debija “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?”, kao i ono što je prethodilo njegovoj objavi. Početkom godine ona je izjavila za iHeartRadio kako nije vidjela nijedan djelić dokumentarca čije ime još nije poznato i priznala da se osjeća pomalo prestravljeno zbog toga.

Bonus video: