Istraživanja su u toku, ali ne radovi

Otkrivena crkva iz 16. vijeka posvećena je Sv. Veneradi
67 pregleda 1 komentar(a)
Tuzi
Tuzi
Ažurirano: 22.02.2018. 16:37h

Iako je Ministarstvo kulture juče saopštilo da su u toku arheološka i konzervatorska istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima, rukovodilac istraživanja, arheolog Mile Baković kazao je “Vijestima” da su radovi na terenu odavno obustavljeni.

“Istraživanja su prekinuta zbog drugih stvari, zbog vremena i neodrživosti... Trenutno ne radimo, kiša je”, kaže Baković i objašnjava da je to uobičajena praksa sa ovakvim istraživanjima.

Ministarstvo kulture u saopštenju navodi da su “u toku istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima”, odnosno prva faza projekta koja je započeta sredinom marta prošle godine.

“Stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi arheološka i konzervatorska istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima. Arheološka istraživanja počela su 2017. godine i predstavljaju prvu fazu, nakon koje slijedi sprovođenje preventivnih mjera zaštite arhitektonskih ostataka, do izrade finalnog konzervatorskog projekta. Uz sprovođenje mjera zaštite nastaviće se konzervatorska istraživanja, radi utvrđivanja autentičnosti kulturnog dobra i njegove starosti”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje “Vijesti” postoje li i koja su nova otkrića vezana za Ćaf Kiš, Baković je kazao da, osim saznanja objavljenih prošle godine, novih nema.

“Vijesti” su u martu 2017. objavile da je na lokalitetu poznatom kao Ćaf Kiš otkrivena crkva iz 16. vijeka.

„Radi se o ostacima crkve za koju iz malobrojnih pisanih izvora saznajemo da je svojevremeno bila najznačajniji crkveni objekat u oblasti Hoti. Najvjerovatnije da je crkva sagrađena u XVI vijeku i da je potpuno razrušena pred kraj XIX vijeka“, kazao je tada arheolog Baković.

Ministarstvo je u jučerašnjem saopštenju to potvrdilo, uz napomenu da je crkva posvećena Sv. Veneradi (al. Qafkishë Shëne Prëdja) i da “satigrafski podaci preliminarno ukazuju da se radi o objektu znatno većih dimenzija u odnosu na dosadašnja saznanja”.

Bonus video: