ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Kanađanke skinute s trona: Hokejašice SAD su nove olimpijske šampionke

Golove za Amerikanke postigle su Monik Lamuro-Morando i Žoselin Lamuro-Dejvidson, dok su Kanađanke predvodile Mari-Filip Pulan i Hejli Irvin sa po jednim pogotkom
0 komentar(a)
SAD, hokejašice, Foto: Reuters
SAD, hokejašice, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:57h

Ženska reprezentacija SAD u hokeju na ledu osovjila je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto je u finalu pobijedila Kanadu sa 3:2 (1:0, 0:2, 1:0) poslije boljeg izvođenja penala.

Amerikanke su do zlatne medalje došle prvi put poslije 20 godina i tako okončale uspješan niz Kanađanki.

Golove za Amerikanke postigle su Monik Lamuro-Morando i Žoselin Lamuro-Dejvidson, dok su Kanađanke predvodile Mari-Filip Pulan i Hejli Irvin sa po jednim pogotkom.

Jedna od najzaslužnijih za trijumf SAD bila je golmanka Medi Runi koja je imala 29 odbrana, od čega su dvije ključne bile u penal završnici kada je zaustavila šuteve Brijan Džener i Megan Agoste.

Amerikanke su dominirale u godinama bez ZOI, osvojivši sedam naslova prvaka svijeta u posljednjih 10 godina, uključujući i trijumf nad Kanadom u prošlogodišnjem finalu od 3:2 poslije produžetka u američkom Plimutu.

Njihovu dominaciju na svjetskoj sceni obilježio je nedostatak zlatne olimpijske medalje u prethodnih 20 godina i Igara u Naganu. Kanađankama je ovo prvi put poslije 16 godina da su ostale bez najsjajnijeg odličja.

Preporučujemo za Vas