Snimljena prijetnja smrću nije dokaz

Otašević je “Vijestima” kazao da mu je Radonjićevim rješenjem ostavljen rok od osam dana da se žali Višem državnom tužilaštvu, što će njegov advokat Aleksandar Kovačević i učiniti
673 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Facebook
Vladimir Otašević, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.02.2018. 06:43h

Zamjenik podgoričkog osnovnog državnog tužioca (ODT) Vukas Radonjić odbacio je kao nezakonit audio-snimak na kojem brat premijera Duška Markovića prijeti novinaru Vladimiru Otaševiću i obustavio istragu protiv Velizara Markovića, ocijenivši da nema dovoljno “zakonitih” dokaza u predmetu po Otaševićevoj prijavi.

Marković je psovao i prijetio, između ostalog, i ubistvom Otaševiću, koji ga je kontaktirao kako bi pokušao da preko njega uspostavi kontakt sa njegovim bratom Radojem Markovićem, čija je izjava bila potrebna “Danu”.

Otašević je “Vijestima” kazao da mu je Radonjićevim rješenjem ostavljen rok od osam dana da se žali Višem državnom tužilaštvu, što će njegov advokat Aleksandar Kovačević i učiniti.

Kovačević je rekao da Otašević može da traži i proširenje istrage ili, na kraju, da goni Markovića po privatnoj tužbi. Smatra da snimak nije pribavljen nezakonito jer je Otašević snimio svoj razgovor sa licem koje je pozvao privatnim telefonom, i da se samim tim se razgovor može smatrati za privatni.

Otašević smatra da je interesantno što Radonjić obrazloženjem rješenja, u koje su “Vijesti” imale uvid, nijednom riječju nije pomenuo da li Markovićeve riječi, kao što je “naći ću te ja”, predstavljaju prijetnju.

“Kada je riječ o nezakonitom snimanju, ispada da Velizar Marković nije počinio krivično djelo kada je prijetio novinaru, već da je novinar počinio krivično djelo kada je snimio da mu je prijećeno smrću”, kazao je Otašević.

Zamjenik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković kazao je juče da je ovim rješenjem Radonjić ostavio mogućnost da se protiv Otaševića pokrene krivični postupak za nelegalno snimanje.

Otašević je kazao da je tužilaštvo ovim rješenjem pokazalo da je opravdano da se novinarima prijeti smrću, uz obrazloženje da je neko bio “malo više nervozan”.

Premijer Marković ranije je poručio da se njegova porodica ostavi na miru. Incident kada je novinaru prijećeno desio se tokom preidzborne kampanje za loklane izbore u Mojkovcu, kada je DPS pozvao nadležne državne organe da utvrde da li je postojala namjera da se u konkretnom slučaju isprovocira incident, optužujući Dan da je bio u službi opozicionih Demokrata.

Otaševiću je telefon sa koga je zvao premijerovog brata četiri mjeseca bio u Forenzičkom centru, na vještačenju. Iako je Savjet za građansku kontrolu rada policije, po pritužbi Društva profesionalnih novinara, utvrdio da je policija Otaševiću prekršila prava i da nije poštovala naloge tužioca, zbog toga niko nije snosio konsekvence.

Takođe, DPNCG je skrenulo pažnju da su novinaru na ovaj način ugroženi i novinarski izvori jer je policija nezakonitim postupanjem imali pristup negovim mailovima, porukama, kao i izvorima koje je dužan da štiti.

Bonus video: