ZAHTJEV SUDU ZA UBRZANJE POSTUPKA

Nakon četiri godine još su na početku

Postupak se vodi protiv države, “Pobjede” i tadašnjeg urednika Srđana Kusovca
107 pregleda 0 komentar(a)
Milena Perović Korać, Milka Tadić Mijović, Foto: Luka Zeković
Milena Perović Korać, Milka Tadić Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2018. 19:52h

Advokat Aleksandar Đurišić podnio je zahtjev za ubrzanje postupka po tužbi direktorke Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milke Tadić Mijović i njene koleginice urednice “Monitora” Milene Perović Korać, zbog uvreda i govora mržnje u tekstovima “Pobjede”, od juna 2011. do aprila 2012.

Nakon više od četiri godine od podnošenja tužbe, postupak još nije ni prvostepeno okončan.

O zahtjevu za ubrzanje postupka odlučuje predsjednik suda Zoran Radović, koji treba da utvrdi da li je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku i da eventualno naredi prioritetno rješavanje spora.

Nedavno je postupak prekinut, jer je protiv postupajućeg sudije u tom postupku Danila Jegdića pokrenut krivični postupak zbog zloupotrebe službene isprave.

Nakon toga je Osnovni sud zadužio sudiju Dragana Šćepovića da postupa u predmetu, a nastavak spora, koji će početi ispočetka, zakazan je za sljedeću sedmicu.

Postupak se vodi protiv države, “Pobjede” i tadašnjeg urednika Srđana Kusovca.

Novinarke su svjedočeći ranije istakle da su tekstovi Marka Vešovića i Šekija Radončića koje je državna “Pobjeda” objavljivala godinama, nezapamćeni govor mržnje, da obiluju neistinama, klevetama i pozivanjem na nasilje protiv svih koji su predstavljali nezavisne medije.

Za razliku od naših sudova, srpski sudovi su ranije, u neuporedivo bržem postupku, donijeli pravosnažnu presudu kojom je tadašnjem portalu “E novine” naloženo da isplati 8.000 eura, povodom objavljivanja serije tekstova, u kojima je novinarka Tadić Mijović brutalno izvrijeđana.