Moćni začin koji uklanja zubobolju

159 pregleda 0 komentar(a)
karanfilić, Foto: Shutterstock
karanfilić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2018. 10:42h

Spas za neugodnu probadajuću bol zuba je u karanfilić, začinu slatkasto trpkog okusa koji ima i brojna ljekovita svojstva.

Karanfilić, naime, sadrže eugenol moćni anestetik i antiseptik koji zaustavljaju bol, a istovremeno čisti usta te se od davnina koristio za uklanjanje lošeg zadaha.

Tri su načina na koja se možete riješiti zubobolje uz pomoć karanfilića.

1. Prah karanfilića

Prvo isperite usta s toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza. Pričekajte malo i kućni lijek za zubobolju trebao bi pokazati svoju moć.

2. Cijeli karanfilić

Isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite kako bi pustili još svojih ljekovitih ulja.

3. Ulje karanfilića

Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje.

Što vam je potrebno:

-Ulje karanfilića

-Štapići za uši ili loptice od pamuka

-Pola kašike maslinova ulja

Način upotrebe:

Usta dobro isperite toplom slanom vodom. Na taj način pripremate zubno meso koje, tako očišćeno bolje upija ulje.

Pomiješajte par kapi ulja karanfilića sa pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate namočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto lagano pritiskajući. Kako biste lakše pristupili bolnom mjestu možete koristiti i štapić za uši. Umočite ga u ulje i stavite ga direktno na zubno meso.

Imajte na umu da je ovo samo brzi i kratkotrajan način za ukloniti bol. Ne odlažite odlazak stomatologu, jedite manje slane i slatke hrane, te redovno perite i čistite zube, prenose Nezavisne.

Bonus video: