"NIJE DOVOLJNA SAMO SMJENA ŠEFA INTERVENTNE"

SNP traži ostavke Nuhodžića i Stojanovića: Prebijaju se nedužni, dok kriminalci slobodno šetaju

"Sve ovo je posledica nesmjenjivosti vlasti u Crnoj Gori, koja ni dan danas nije shvatila da zakon važi jednako za sve i da svako mora odgovarati za nedjela...", navode iz SNP-a
57 pregleda 20 komentar(a)
Podgorica, policija, tuča, Foto: Printscreen
Podgorica, policija, tuča, Foto: Printscreen
Ažurirano: 04.04.2019. 23:57h

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) pozvala je ministra unutrašnjih poslova Melvudina Nuhodžića da zajedno sa direktorom uprave policije Slavkom Stojanovićcem podnese  ostavku zbog neprofesionalnog ponašanja policijskih službenika interventne jedinice Podgorica.

Navode da nije dovoljna samo smjena šefa interventne jedinice, već njemu svih nadređenih lica.

"Nedopustivo je da u 21. vijeku, u  srcu Evrope i to u zemlji koja teži Evropskoj uniji, policijski službenici tuku crnogorsku mladost i time vladavinu prava i pravnu državu stavljaju pod noge. Nisu ovo tamni vilajeti država bez elemenata demokratije, nego Evropa. Kakvu  sliku šaljemo u svijet? Ovoga se ne stidi samo javnost, već sigurno i hiljade policajaca koji svoj posao obavljaju na častan i pošten način. Svi oni treba da osude ovaj čin i pošalju poruku da nisu svi isti. Da ne treba generalizovati, jer ogroman broj njih nema jedne mrlje u svojoj karijeri. Na zapadu je policija odraz sigurnosti, bezbjednosti, povjerenja. Njihova parola je da služi i  štiti. Da bude dostojanstvena i odgovorna", piše u saopštenju.

Iz SNP-a dodaju da su u Crnoj Gori se prebijaju nedužni, dok se kriminalci slobodno šetaju i troše bogatstvo koje su opljačkali od osiromašenih građana.

"Sve ovo je posledica nesmjenjivosti vlasti u Crnoj Gori, koja ni dan danas nije shvatila da zakon važi jednako za sve i da svako mora odgovarati za nedjela. Neki službenici su se definitivo poistovjetili sa vlastodršcima, pa krenuli putem svojih šefova, da gaze sve što im se nađe na putu. Istina, SNP ne čudi ovakvo ponašanje, jer poslije prekomjerne upotrebe sile, prebijanja i trovanja naroda na oktobarskim protestima opozicije 2015. godine, pojedinci su shvatili da su iznad zakona i da mogu da rade šta hoće. I tačno je da mogu trenutno da rade šta hoće, ali ne i dokle hoće, jer nova vlast sa SNP-om će ovo ponašanje iskorijeniti. Pitamo se: šta bi bilo da kamere nisu slučajno snimile ovaj napad? Koliko je sličnih događaja o kojima se nikada ne sazna? Ko ovakve "čuvare mira" podučava da je ovo ispravno? Ko odobrava akcije? Da li ovo rade normalni ljudi? U kakvim sredinama odrastaju? Čime se hrane? Čemu teže? Dilema je mnogo i SNP nema odgovor na svaku, ali za početak dobar tim  psihologa bi morao biti angažovan da pomogne izvjesnim pripadnicima specijalnih jedinica policije koji kaljaju ugled ove institucije i zloupotrebljavaju na najgori način", zaključuje se.