PETORICI POLICAJACA SLIJEDI PROCEDURA SUSPENZIJE

Batinaše školuju i na Policijskoj akademiji

Saopštenja Slavka Stojanovića i Mevludina Nuhodžića da je takvo ponašanje nedopustivo su licemjerna, tvrde policajci
197 pregleda 0 komentar(a)
uviđaj, Bajica, policijska tortura, Foto: Savo Prelević
uviđaj, Bajica, policijska tortura, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2018. 08:16h

Crnogorska policija juče je pretrpjela još jednu bruku jer su  njihovi pripadnici  pretukli trojicu građana koji nijesu pružali nikakav otpor

Oštre i osuđujuće reakcije stizale su sa svih strana nakon što je  objavljen snimak kako  pripadnici podgoričke Interventne policije brutalno tuku trojicu muškaraca u centru Podgorice.

Miloš Bečanović, jedan od policajaca koji je navodno tukao građane prošle godine je proglašen za  najboljeg polaznika devete generacije Policijske akademije u Danilovgradu.  

Na snimku se vidi da Bečanović  i njegove kolege, diplomci Policijske akedemije Slavko Furtula i Marko Stojanović,  sa  Mladenom  Vujovićem, Vukomanom  Marašem   prilaze trojici mladića koji stoje sa djevojkama ispred zatvorenog kafića u Njegoševoj ulici. Sudeći prema snimku, koji je juče objavio portal IN4S, samo jedan od njih  nije udario ni jednog od trojice mladića. 

Ostali su jednom mladiću  zadali oko 14 udaraca, drugom 11, a trećem tri udarca. Momka  koji je dobio najviše batina nekoliko puta su bacali na pločnik. Jedan od policajaca je jednom od mladića nekoliko puta glavu udario o zid.  

Na snimku se vidi da ni jedan od pretučenih mladića nije pružao otpor, a dvije djevojke, koje su bile sa njima u društvu kada su policijci došli, brzo su izašle iz kadra. 

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz policije, policajci Interventne jedinice su u subotu veče obilazili grad, što im je bila i dužnost. Oko tri sata ujutro su prošli Hercegovačkom ulicom pored mladića koji su im navodno dobacivali ružne riječi i nazivali ih “pandurima” i slično. Tada, kazao je sagovornik “Vijesti”, policajci nijesu reagovali, ali kada su prošli i drugi put i čuli, navodno, iste uvrede izašli su iz vozila i premlatili trojicu. Nakon što su dobili batine, mladići su privedeni u Centar bezbjednosti, navodno, zbog prekršaja - vrijeđanje i omalovažavanje službenog  lica. 

Izvor “Vijesti” sinoć je ispričao da su se mladići izvinjavali policajcima odmah na ulici kada su oni izašli iz službenog džipa. Nastavili su da se izvinjavaju i u policijskim prostorijama i, navodno, konflikt između policajaca i građana je “izglađen” i protiv pretučenih građana nije podnijeta nikakva prijava. 

To je dalo za pravo petorici policijaca da ne naprave obavezan Izvještaj o primjeni sredstava prinude i o tome kako su se ponašali i šta su radili ne obavijeste svoje nadređene, tvrdi izvor “Vijesti”.

Jedan od sagovornika “Vijesti” iz policije kazao je juče da su starješenine za brutalno prebijanje građana saznale tek kada su mediji objavili snimak torture.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović odmah je tražio da se smijeni šef Interventne jedinice Milan Radusinović, zbog objektivne odgovornosti, što je šef podgoričke policije Jovica Rečević i učinio.

Petorica Radusinovićevih službenika udaljeni su iz službe do danjeg i slijedi im procedura suspenzije, rečeno je “Vijestima” u Upravi policije.

U policijskim saopštenjima, kojih je juče ovim povodom bilo tri, nije objašnjeno ni jednom riječju zašto je smijenjen Radusinović, kada ranije zbog torture nije smijenjen Radosav Lješković zbog torture nad građanima koje je učinila Specijalna antiteroristička jednica kojom je on komandovao.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić tražio je od  Unutrašnje kontroli da odmah ispita slučaj.

I Stojanović i Nuhodžić saopštili su da je takvo ponašananje policije prema građanima nedopustivo, da se neće tolerisati i slično.

Većina sagovornika “Vijesti” iz policije juče je njihova saopštenja ocijenila licemjernim.

Preporučujemo za Vas