Zašto cimet treba uvrstiti u ishranu?

0 komentar(a)
cimet, Foto: Shutterstock
cimet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 16:14h

Hipertenzija predstavlja glavni faktor rizika od razvoja moždanog i srčanog udara, zastoja rada srca, aneurizme i nekih oblika hroničnog oštećenja bubrega. Ona je odgovorna za prosiječno 7,1 miliona smrti godišnje širom svijeta. Prema brojnim istraživanjima, zapadnjački način ishrane jedan je od najvećih krivaca za visok pritisak.

Zato neki naučnici, osim zdrave ishrane, bogate voćem i povrćem, zagovaraju i korišćenje cimeta u jelovniku.

Prema studiji iz 2006. godine, objavljene u magazinu "Journal of the American College of Nutrition", cimet dokazano snižava krvni pritisak kod dijabetičara. Iako razlog nije dovoljno razjašnjen, izgleda da on utiče na proizvodnju insulina. Smatra se da je pola kašičice na dan dovoljna količina. Najjednostavnije je dodati ga u obrok, mada postoje i dodaci ishrani sa cimetom. Osim u prahu, postoji onaj u štapiću i dovoljno je staviti ga u čaj.

Ipak, oni upozoravaju da cimet ne može da se koristi bez posljedica i ako se odjednom poveća doza, može da dođe do gingivitisa, crvenila ili problema sa želucem. Neke osobe ne bi trebalo da koriste cimet, posebno one koje piju ljekove kao što su aspirin, oni sa čirom i trudnice prije konsultacije sa doktorom, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: