Pozdrav Austriji pred tivatskom i podgoričkom publikom

Tivatska publika imaće priliku da “Pozdrav iz Austrije VIII” čuje u u Velikoj sali Upravne zgrade Porto Montenegro, dok će orkestar dan kasnije nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u Podgorici, u isto vrijeme
1 komentar(a)
Uve Tajmer, Foto: Boris Pejović
Uve Tajmer, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2018. 09:08h

Koncert “Pozdrav iz Austrije” na kojem će Crnogorski simfonijski orkestar nastupiti pod upravom čuvenog austrijskog dirigenta, prof. Uvea Tajmera, maestra bečke Narodne opere i Opera bal orkestra, uz sopranistkinju Brigitu Šimon i koncertmajstora Nandora Sederkenjia, biće održan u u četvrtak u Tivtu i u petak u Podgorici od 20 časova.

Tivatska publika imaće priliku da “Pozdrav iz Austrije VIII” čuje u u Velikoj sali Upravne zgrade Porto Montenegro, dok će orkestar dan kasnije nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u Podgorici, u isto vrijeme.

“Na repertoaru će biti: valceri, polke, marševi i arije iz opereta koje su, prije svih, čuvenoj bečkoj porodici Štraus donijele popularnost. Izbor iz bogatog repertoara porodice Štraus upotpuniće ostvarenja kompozitora: Franca Lehara, Karla Mihaela Cirera, Karla Komzaka, kao i djela iz opusa najznačajnijeg predstavnika bečke škole - Volfganga Amadeusa Mocarta”, najavili su organizatori iz Muzičkog centra Crne Gore.

Uve Tajmer je završio dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula. U okviru Salcburškog Festivala, Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u „Bečkoj narodnoj operi“ kao šef operskog studija i dirigent. Sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope, a dugo godina je bio dirigent orkestra “Johan Štraus”.

Bonus video: